Kwart van Nederlandse rokers meer gaan roken in coronatijd

Getty Images

Bijna een kwart van de rokers in Nederland is meer is gaan roken tijdens de coronacrisis. Dit blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut.

Dat veel rokers meer zijn gaan roken is niet verrassend, omdat de coronacrisis bij veel mensen voor stress zorgt. 1 oktober gaat de jaarlijkse actie Stoptober weer van start, waarbij rokend Nederland wordt opgeroepen om ten minste 28 dagen niet te roken. Speciaal hiervoor heeft het Trimbos-instituut onderzoek onder rokers in Nederland gedaan.

Uit het onderzoek blijkt dat 84 procent van de Nederlandse rokers bekend is met Stoptober. In 2019 waren er bijna 3 miljoen volwassen rokers in Nederland.

Meer motivatie

Volgens het instituut is 9 procent van de rokers van plan om in 2020 mee te doen aan Stoptober. Ruim de helft is door de coronacrisis meer gemotiveerd geraakt om te stoppen met roken. Bijvoorbeeld omdat ze erg bezorgd zijn om het coronavirus te hebben of te krijgen, omdat ze erg bezorgd zijn dat vrienden of familieleden het coronavirus krijgen, omdat ze bang zijn een lager inkomen te krijgen door de coronacrisis of omdat ze veel stress ervaren door de coronacrisis.

Roken en COVID-19

Rokers hebben minder goede afweer in hun longen. Rokers zijn daarom gevoeliger voor virusinfecties en dus waarschijnlijk ook voor het coronavirus. Eenmaal besmet lopen rokers groter risico om ernstig ziek te worden. Rokers hebben ook meer kans de ziekte te verspreiden omdat ze meer hoesten.

Auteur