vrijdag, 24 september 2021

Moet ik de lift mijden tijdens de coronacrisis?

Goede vraag

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: moet ik de lift mijden tijdens de coronacrisis?

Virusdeeltjes op de liftknoppen en meerdere mensen in één lift: erg aantrekkelijk klinkt het niet om nu met de lift te gaan. Is het beter om de lift nu maar helemaal te mijden – als dat kan?

Liftknoppen

Het coronavirus verspreidt zich met name via druppels die bij hoesten of niezen vrijkomen. In een lift vallen de zwaarste druppels op de grond. Van de kleine druppels die op knoppen terechtkomen, kun je je afvragen of ze wel voldoende virusdeeltjes bevatten voor een besmetting. Dat stelt Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventies van de Radboud Universiteit in De Volkskrant. De knoppen van de lift zijn dus niet per se gevaarlijk.

Ventilatie

Een lift is op zichzelf ook geen grotere besmettingsbron dan andere plekken. “De ruimte is slecht geventileerd, maar ik zou me niet zo’n zorgen maken dat het virus blijft hangen in de lift", aldus Voss.

Kleine ruimte

Zorgelijker is dat het bij een lift vrijwel altijd om een kleine ruimte gaat, waarin het moeilijk is om anderhalve meter afstand tot anderen te houden. Je loopt het meeste risico om besmet te raken wanneer iemand op je hoest of wanneer je te dichtbij anderen komt. Zorg er dus voor dat je niet met te veel mensen in de lift staat en was je handen zodra je thuis bent.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.