Moet ik een boosterprik als ik twee keer ben gevaccineerd en corona heb gehad?

En andere veelgestelde boostervragen

Getty Images

Het boosterprikken is momenteel volop aan de gang, maar veel mensen zitten nog met een belangrijke vraag: kom ik nu wel of niet in aanmerking voor de boosterprik?

Voor wie is de boosterprik bedoeld?

Op dit moment kunnen iedereen van zestig jaar en ouder en volwassenen met het syndroom van down een boosterprik krijgen als zij dat willen. Dit geldt ook voor zorgmedewerkers en meerderjarige bewoners van verpleeghuizen, revalidatiecentra, gehandicapteninstellingen en GGZ-instellingen. Hier wonen vaak kwetsbare mensen en loopt het aantal infecties op, waardoor er een hoger risico op besmetting en ernstige ziekte dreigt. Uiteindelijk kan iedereen die dat wil een boosterprik krijgen. 

Ik heb een prik van Janssen gehad. Krijg ik nu ook nog een boostervaccinatie? 

Op dit moment wordt nog onderzocht of mensen van onder de zestig die het Janssen-vaccin hebben gehad ook een booster moeten krijgen. Daar is volgens het RIVM nu geen medische noodzaak voor.

Ik heb corona gehad en heb twee vaccinaties gehaald. Moet ik nu nog een boosterprik?  

Volgens het RIVM krijg je ook als je met het coronavirus besmet bent geweest, een uitnodiging voor een boosterprik. Als je na je laatste vaccinatie corona hebt opgelopen, moet je wel zes maanden wachten voordat je een boosterprik kunt halen. 

Ik heb één prik gehad en heb daarna corona gekregen. Krijg ik nog een boosterprik?

Was deze ene prik van Janssen? Dan krijg je volgens het RIVM ook na het oplopen van corona een boosterprik. Heb je één prik gehad van een ander vaccin en heb je daarna corona opgelopen? Dan heb je nog geen volwaardige basisserie van het vaccin gehad. Je hebt dan eerst nog de tweede prik nodig. Daarna moet je zes maanden wachten, voordat je een boosterprik kunt nemen. 

Moet ik wel een boostervaccinatie nemen als ik zwanger ben?

Zwangere vrouwen lopen meer risico om ernstig ziek te worden door corona. Dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid van zowel de moeder als de baby. Zwangere vrouwen kunnen de boosterprik nemen als ze een uitnodiging krijgen. Voor hen geldt dat Pfizer en Moderna (mRNA-vaccins) in de basisserie veilig zijn bevonden. Volgens het RIVM is de verwachting dat de bijwerkingen na een boosterprik niet vaker voorkomen of ernstiger zijn dan na de basisserie met mRNA-vaccins.  

Auteur 
Bron 
  • RIVM