Mondkapjes zorgen voor problemen bij doven en slechthorenden

Tips in de omgang met slechthorende mensen

Getty Images

Op steeds meer plekken wordt het dragen van een mondkapje verplicht. Dit zorgt voor de zo'n 1,3 miljoen doven en slechthorenden in Nederland voor communicatieproblemen. Als iedereen een mondkapje draagt, kunnen ze namelijk niet meer liplezen. Wat kun je doen als je doof of slechthorend bent nu er steeds meer mondkapjes gedragen (moeten) worden? En wat kan de omgeving doen?

Ben je doof of slechthorend? Hoe lastig het ook is, geef het aan dat je niet goed kunt horen of doof bent. Het klinkt misschien vrij eenvoudig, maar dat is het zeker niet voor iedereen. En al helemaal niet als je het twintig keer per dag moet aangeven.

Maar toch, ook al valt het niet mee, door het aan te geven, krijg je vaak begrip en zal een ander in de meeste gevallen moeite doen zich wel verstaanbaar te maken. Vaak is het onwetendheid en willen mensen echt wel helpen.
 
Wil je het niet de hele dag hoeven zeggen, maar wel duidelijk maken? Dan zijn er ook kleine stickers verkrijgbaar die je op je mondkapje kunt plakken. Als je er niet de hele tijd mee wilt lopen dan kun je ze er ook makkelijk weer afhalen. Ook zijn er bordjes en andere producten verkrijgbaar. De zogenaamde 'Limited Hearing'-producten. Deze zijn verkrijgbaar op de website van World Wide Visible.

Pen en papier

Bij een korte vraag of een kort gesprek kan je vragen of iemand even iets voor je wilt opschrijven in plaats van spreken. Wat ook mogelijk is, is een smartphone gebruiken met een speciale dicteerfunctie. Daarmee kun je gesproken woorden omzetten in tekst. Je kunt daarmee de microfoonknop op je toetsenbord aantikken en de telefoon in de buurt van je gesprekspartner houden. Als hij of zij begint te praten verschijnt de tekst op het scherm. Meer uitleg over hoe het werkt voor bijvoorbeeld de iPhone? Dat kun je vinden op de website van Apple.

Heb je deze functie niet op je telefoon, maar zou je wel zoiets willen hebben? Dan zijn er ook verschillende apps te vinden die realtime gesprekken ondertitelen. Op de website van Stichting Hoormij, de stichting die zich inzet voor iedereen met een gehoor- en/of evenwichtsaandoening, kun je daar meer informatie over vinden.

Tips in de omgang met slechthorende mensen

Niet alleen kunnen doven en slechthorenden zelf iets doen. Ook hun omgeving kan het ze makkelijker maken. Natuurlijk moet je anderhalvemeter afstand houden, maar niet iedereen zal je dan nog verstaan. Wees je daarvan bewust. Praat langzaam en duidelijk.

Als je in een omgeving werkt waar je veel in contact komt met doven en slechthorenden kan je een transparant mondkapje dragen. Hierdoor is de mond wel te zien en is het makkelijker om te liplezen. Ook de spatschermen en de afscheidingen van plexiglas bij supermarkten en winkels maken het slechthorenden moeilijk om nog iets te horen. Hoe je slechthorenden kunt helpen en waar je transparante mondkapjes kan aanschaffen, vind je hier.

Herken het Limited Hearing-symbool

Getty Images
Eerder in dit artikel noemden we al het Limited Hearing-symbool (zie afbeelding rechts). Dat is een symbool waarmee iemand laat zien dat hij of zij slechthorend of (plots)doof is. Op alle producten staat een blauw oor op een gele achtergrond met een rood gestippeld kruis. Doven en slechthorenden kunnen dit symbool op hun mondkapje plaatsen zodat ze kunnen laten zien dat ze niet of niet goed horen. Zie je iemand met dit symbool? Houd er dan rekening mee!
Auteur 
Bron 
  • Stichting Hoor Mij