maandag, 8 augustus 2022

‘Ouderen eerst, bij Janssen vaccin’

De Gezondheidsraad adviseert om het nieuwe Janssen-vaccin volledig in te zetten bij de huidige vaccinatiestrategie. De 60-plussers en groepen van mensen met bepaalde medische aandoeningen krijgen het vaccin daarmee het eerst.

Het Janssen-vaccin, dat vorige week door de EMA is goedgekeurd, werkt goed en het is veilig, aldus de Gezondheidsraad in haar advies. Het beschermt voor 66% tegen ziekte en 85% tegen ernstige ziekte. Bijwerkingen zijn na twee dagen weer verdwenen. Het kan daarom worden ingezet in de huidige vaccinatiestrategie. Op dit moment zijn de 60-plussers van oud naar jong aan de beurt, en mensen met het syndroom van Down, morbide obesitas (ernstig overgewicht, een body mass index boven de 40) of mensen met neurologische aandoeningen die kunnen leiden tot ademhalingsproblemen.

Minister beslist

De Gezondheidsraad beoordeelt ieder coronavaccin, voordat het in de landelijke vaccinatiestrategie kan worden ingezet. De minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge kan het advies vervolgens overnemen, maar er ook van afwijken. Dit is al eerder gebeurt tijdens de coronacrisis, toen de Gezondheidsraad adviseerde om ouderen voorrang te geven, maar bepaalde groepen zorgverleners toch eerst een vaccin kregen. Nu het AstraZeneca vaccin tijdelijk is gepauzeerd vanwege mogelijke ernstige bijwerkingen, kan het Janssen-vaccin redding bieden. Er worden 3 miljoen vaccins verwacht in het tweede kwartaal. Er is maar een prik nodig voor bescherming.

 

Lees hier 8 vragen en antwoorden over het Janssen Vaccin.