Ouderen hebben fors meer antistoffen tegen corona

bloed-doneren-corona.
Getty Images

Ruim driekwart van de donoren in Nederland is in de afgelopen zes maanden besmet geweest met het coronavirus. Vooral ouderen hebben fors meer antistoffen tegen corona. Dat blijkt uit de nieuwste meting van bloedbank Sanquin onder 2000 donoren, meldt het AD.

Dat is een flinke stijging ten opzichte van de laatste meting in februari. Toen had nog slechts 34 procent een infectie gehad. Een jaar geleden had nog maar één op de vijf bloeddonoren een coronabesmetting doorgemaakt.

Inmiddels heeft 77 procent van de donoren een keer corona gehad, blijkt uit de nieuwste cijfers. Onder jonge mensen tot 25 jaar loopt dat percentage op tot 90 procent. Van de 70-plussers heeft zo'n 60 procent het virus een keer gehad.

"Omikron heeft de wereld wel een handje geholpen", zegt Hans Zaaijer, arts-microbioloog van Sanquin, tegen het AD. "Die variant blijkt besmettelijker, maar ook minder ziekmakend. Zo hebben we afgelopen zomer op relatief milde wijze ons afweersysteem getraind."

Meer antistoffen bij ouderen

Eind 2021 bleek uit metingen van Sanquin dat bij Nederlandse donoren de hoeveelheid antistoffen in het bloed fors daalde. Maar na alle vaccinaties - ouderen hebben twee boosterrondes gehad - en infecties met omikron blijken nu juist oudere donoren hogere hoeveelheden te hebben. "Die zakken nu ook minder snel weg", zegt Zaaijer.

Zaaijer benadrukt dat mensen nog steeds besmet kunnen raken, maar de kans op een ernstig ziektebeeld of opname aanzienlijk kleiner is.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • ad.nl