maandag, 6 juli 2020

‘Raam openzetten tegen corona’

Goed ventileren van groot belang

Goed ventileren helpt om de aerosolen in de lucht te verminderen. We weten niet of je corona krijgt van deze kleine druppeltjes, maar toch zou het een advies moeten zijn van het RIVM. Dat bepleitte professor Daniel Bonn zondag 28 juni in EenVandaag.

Als iemand praat, niest of hoest, dan komen miljoenen aerosolen vrij, druppeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer. In een slecht geventileerde ruimte zoals een lift kunnen ze 10-15 minuten later nog steeds in de lucht hangen. In theorie zou je dan nog steeds besmet kunnen raken met het coronavirus, zegt natuurkundige Daniël Bonn in een uitzending van EenVandaag. Een gevaar waar meer aandacht voor moet komen. "Een lift in een ziekenhuis waar ook coronapatiënten in hebben gestaan, zou ik liever niet nemen".

Besmetting onzeker

Het is niet zeker of mensen inderdaad met het coronavirus besmet raken als ze die aerosolen of  kleine druppels inademen. Zelfs niet als er virusdeeltjes in die aerosolen zitten. Het is zo weinig, dat besmettelijkheid lang niet zeker is. Reden voor het RIVM om hier geen maatregelen op te adviseren. Alleen voor zingen en sporten zit het misschien anders, dat wordt nog uitgezocht.

De grotere druppels zijn wel bewezen besmettelijk. Deze vallen vrij snel naar beneden. De 1,5 meter afstand is ingevoerd om ervoor te zorgen dat we elkaar geen grotere druppels met coronavirus toe hoesten of ademen. Dat blijkt inderdaad effectief.

Neem de trap

Bonn doet onderzoek naar de kleinere druppels in de lucht en ventilatiesystemen. Er zijn nu veel vragen over luchtbehandeling. Welk systeem beschermt goed tegen besmetting door corona? Waar kun je op letten, als consument? We weten nog lang niet alles, daar is dus nog werk aan de winkel.

Wel is zeker dat de aerosolen lang kunnen blijven hangen in de lucht en dat ventileren helpt om ze te verminderen. Bonn: "Als je een raam opendoet is het aantal druppels na 30 seconden al gehalveerd. Veel sneller dan in een slecht geventileerde ruimte." Zijn adviezen: laten we voor de zekerheid goed ventileren. Neem de trap in plaats van de lift. Ga bij cafébezoek, liefst buiten zitten op het terras. Zet deuren en ramen open, zodat eventuele virusdeeltjes zo snel mogelijk verdund worden.