zaterdag, 4 april 2020

Rode Kruis: nieuw informatienummer voor ouderen en zieken

Het Rode Kruis heeft vanaf 16 maart een speciaal telefoonnummer geopend waar ouderen en zieke mensen terechtkunnen met vragen rond het coronavirus.

Het nummer is 070-4455888.

 

Deze lijn is bedoeld voor kwetsbare mensen zoals ouderen, die door de corona-uitbraak hun huis niet uit kunnen. Maar ook voor zieken en de mensen in hun omgeving. Het nummer kan ook worden gebeld voor praktische tips. "We hebben gemerkt dat er bij deze groepen veel behoefte is aan een luisterend oor", zegt directeur Marieke van Schaik van het Rode Kruis in het NOS Radio 1 Journaal. "We staan nog maar aan het begin en willen weten waar de hulpbehoefte zit."

Aan de mensen wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe ze online hun boodschappen kunnen doen. Als blijkt dat telefonische hulp niet voldoende is, wordt gekeken of een vrijwilliger kan worden ingezet.

Van Schaik overpeinst dat het de eerste keer is dat deze situatie zich voordoet in Nederland. Daarbij moet de organisatie ook rekening houden met de veiligheid van haar eigen mensen en voldoen aan de richtlijnen. Van Schaik: "We kunnen bijvoorbeeld niet te veel mensen in ons callcenter bij elkaar zetten en moeten ook kijken of mensen vanuit huis kunnen werken."

Bron(nen):