Specialisten: 'Slik bij voorkeur paracetamol bij coronavirus en geen ibuprofen'

Getty Images

Apothekers en medicijnautoriteit CBG adviseren patiënten met het coronavirus om paracetamol te slikken in plaats van ibuprofen. In Frankrijk wordt het gebruik van ibuprofen afgeraden, omdat deze pijnstiller de virusinfectie zou verergeren. Zo ver gaan Nederlandse deskundigen niet.

Wie koorts of keelpijn heeft door het coronavirus kan het beste paracetamol slikken, zegt Ka-Chun Cheung van de apothekersorganisatie KNMP in het AD tegen de honderden coronapatiënten die momenteel thuis moeten uitzieken.

Cheung, zelf ook apotheker, reageert hiermee op de Franse minister van volksgezondheid en neuroloog Olivier Véran. Die riep coronapatiënten afgelopen weekend via sociale media op om geen ibuprofen meer te slikken. De pijnstiller zou vanwege de ontstekingsremmende werking de reactie van het immuunsysteem verminderen. Dit zou ook een risico zijn bij andere infectieziekten. Cheung zegt echter: "Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat ibuprofen een averechts effect veroorzaakt."

Paracetamol geeft minste bijwerkingen

Volgens Cheung is er nog te weinig kennis over het virus beschikbaar om te beweren dat ibuprofen schadelijk is. Hij raadt de pijnstiller om een andere reden af: "Ibuprofen geeft een hogere kans op maagbloedingen en nierschade. Bovendien kan de wisselwerking met andere geneesmiddelen, zeker bij ouderen, nare bijwerkingen geven. Ik adviseer dan ook met klem om bij voorkeur paracetamol te slikken. Deze pijnstiller geeft het minste bijwerkingen en helpt voldoende tegen algehele malaise als koorts en keelpijn."

Ook volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is er geen gepubliceerd bewijs dat ibuprofen de infectie verergert. Wel adviseert het CBG om dezelfde reden als Cheung paracetamol als veilige en betere keus. Dit geldt zeker voor mensen met hart- en vaatziekten, en maag-darmproblemen.

Stop met hamsteren paracetamol

Helaas werden er de afgelopen dagen veel medicijnen gehamsterd. KNMP roept mensen op om daarmee te stoppen, omdat mensen die het echt nodig hebben nu mis grijpen. De apothekersorganisatie geef aan dat er genoeg voorraad bij de groothandels ligt en dat één pakje paracetamol per huishouden in principe voldoende voorraad is.

 

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Algemeen Dagblad
  • RTL Nieuws