zondag, 29 mei 2022

Toch corona na vaccinatie. Wat nu?

Het blijft nodig om in quarantaine te gaan

De vaccins beschermen niet honderd procent tegen besmetting. Wel zorgt vaccinatie ervoor dat je minder ziek wordt. Maar ben je ook minder besmettelijk? En is quarantaine dus echt nodig? Daar kijkt een nieuw onderzoek naar van onder meer viroloog Marion Koopmans.

Het onderzoek is gepubliceerd op deze medische website, maar het is nog niet gecontroleerd door vakgenoten. De resultaten moeten dus met enige slag om de arm worden gelezen. Voor het onderzoek zijn de gegevens van bijna 25.000 zorgverleners geanalyseerd die werken in het ErasmusMC in Rotterdam of in het Radboudumc in Nijmegen. Er bleken 161 corona-infecties te zijn opgetreden, ondanks vaccinatie met Moderna, Janssen of AstraZeneca. Heel weinig dus. Maar had het vaccin bij hen achteraf gezien dan wel zin gehad?

Minder virus

 Ja, omdat vaccinatie beschermt tegen ernstig ziek worden door corona, dat was al bekend. Maar in dit onderzoek is verder gekeken. Ben je minder besmettelijk, als je toch corona oploopt? Dit is belangrijk voor zorgverleners, want zij komen in de buurt van patiënten met een kwetsbare gezondheid. De gevaccineerde zorgverleners met corona bleken inderdaad minder coronavirus in hun luchtwegen te hebben dan de ongevaccineerde collega’s met corona. Het risico dat zij de ziekte verspreiden is hiermee kleiner. Maar tweederde van de gevaccineerde mensen met corona verspreidt wel degelijk besmettelijk virus. Als je dus gevaccineerd bent en toch corona krijgt, ben je minder besmettelijk voor anderen, maar het blijft nodig om in quarantaine te gaan.