Top 10 bijwerkingen van het coronavaccin

De stand van zaken

Getty Images

Heb je een coronavaccin gehad? En wat waren de bijwerkingen? Iedereen heeft het erover, maar wat weten we inmiddels over de bijwerkingen van deze nieuwe vaccins? Het bijwerkingencentrum Lareb houdt de meldingen over de vier coronavaccins bij op haar website. Lees hier meer over de laatste ontwikkelingen.

Er zijn nu zo’n 6,4 miljoen coronavaccins gegeven volgens het coronadashboard. Dankzij de meldingen van bijwerkingen is er meer bekend geworden over welke klachten je kunt krijgen na een prik. Op basis van de meldingen heeft het bijwerkingencentrum Lareb een top 10 gemaakt van de meest voorkomende bijwerkingen van de vier coronavaccins samen. Het goede nieuws: deze klachten zijn meestal mild en herstellen binnen een paar dagen na de vaccinatie. Zo nodig kan een paracetamol klachten verlichten.

De top 10 van bijwerkingen

  1. hoofdpijn (27.259 meldingen)
  2.  je niet lekker voelen (26.454)
  3. spierpijn (25.713)
  4. vermoeidheid (24.327)
  5. rillingen (23.783)
  6. koorts (17.738)
  7. gewrichtspijn (13.785)
  8. misselijkheid (13.388)
  9. reacties op de prikplek, zoals pijn (17.438)
  10. zwelling (6.595) en warmte (6.321) op de prikplek

Deze bijwerkingen waren in grote lijnen ook al bekend uit de onderzoeken naar de vaccins. Daarnaast zijn er ook een paar nieuwe bijwerkingen ontdekt, sinds het op grote schaal aan de bevolking wordt gegeven.

Het vaccin van Pfizer/BioNtech (Comirnaty)

Dit vaccin is 3,4 miljoen keer gegeven en er zijn 15.563 meldingen gedaan, op de laatste peildatum van het Lareb (25 april). Nieuwe bijwerkingen zijn een uitgebreide zwelling op de prikplek, diarree, braken en galbulten. Deze bijwerkingen zijn toegevoegd aan de bijsluiter. De uitgebreide zwelling op de prikplek kan zich uitbreiden tot over de schouder of elleboog. Behandeling is niet nodig. Diarree en braken kunnen binnen enkele dagen na vaccinatie optreden. Galbulten (of netelroos, of urticaria) ontstaat meestal ook binnen enkele dagen na vaccinatie, aldus het Lareb.

Het vaccin van AstraZeneca (Vaxzevria)

Dit vaccin is ongeveer 1,3 miljoen keer gegeven. Er zijn bij Lareb 22.439 meldingen gedaan van mogelijke bijwerkingen op de laatste peildatum. Twaalf meldingen gingen over de nieuwe trombosebijwerking: de combinatie van een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) en een uitgebreide trombose. Deze zeldzame bijwerking is aan de bijsluiter toegevoegd. De klachten ontstonden 7 tot 20 dagen na vaccinatie. In Nederland zijn er meldingen gedaan van deze bijwerking over 11 vrouwen en 1 man, in de leeftijdscategorie 23 en 65 jaar, aldus het Lareb.

De vaccins van Moderna en van Janssen

Het Moderna vaccin is aan 300.000 mensen gegeven en het Janssen vaccin aan ‘slechts’ 9000 mensen op de laatste peildatum van het Lareb. Net als bij het vaccin van AstraZeneca kan bij het Janssen-vaccin een laag aantal bloedplaatjes optreden, in combinatie met uitgebreide trombose, zo staat inmiddels in de bijsluiter van het Janssen vaccin. Dit was reden voor de Amerikaanse autoriteiten om de vaccinatie met Janssen stil te leggen. Lareb heeft daarvan tot nu toe geen meldingen ontvangen.

Eerste prik of tweede prik

Geeft de eerste prik nu meer bijwerkingen dan de tweede prik? Omroep Max heeft geprobeerd dat uit te vinden, maar het Lareb kon er nog geen sluitend antwoord op geven. De eerste gegevens lijken uit te wijzen dat de vaccins Pfizer/BioNTech en Moderna bij de tweede prik wat meer bijwerkingen geeft, en dat AstraZeneca juist bij de eerste prik meer bijwerkingen geeft. Janssen wordt maar één keer gegeven.

Een andere bijwerking?

Heb je last gekregen van een andere klacht, na het vaccin? Meld het bij het Lareb. Zonder meldingen wordt niet snel duidelijk of het een bijwerking is of niet. Het is ook mogelijk om mee te doen aan het onderzoek naar bijwerkingen na coronavaccinatie, aanmelden kan tot uiterlijk twee dagen na de prik.

Auteur