Tweede coronavaccin goedgekeurd

Wat is het verschil tussen het vaccin van Pfizer en Moderna?

Getty Images

Het coronavaccin van Moderna is als tweede coronavaccin goedgekeurd door het Europese medicijnagentschap. Wat zijn overeenkomsten en verschillen met het Comirnaty-vaccin van BioNTech/Pfizer?

Even werkzaam

De vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna zijn allebei rna-vaccins. Wat dat zijn en hoe ze werken, lees je hier. Ze hebben hetzelfde werkingsmechanisme. Uit onderzoek blijkt dat ze ongeveer even effectief zijn, namelijk ongeveer 95 procent. Maar dit was in een gecontroleerde onderzoekssituatie. In het echte leven kan de werkzaamheid lager uitpakken.

Bijwerkingen ongeveer hetzelfde

Het goede nieuws: tot nu toe zijn de veel voorkomende bijwerkingen van beide vaccins mild. Mensen krijgen last van vermoeidheid, pijn in de arm van de prik, hoofdpijn en soms een beetje koorts na het vaccin. Nu veel mensen de vaccins gaan krijgen, zal er ook meer bekend worden over de zeldzamere bijwerkingen. Lees hier de bijsluiter van Moderna en hier de bijsluiter van BioNTech/Pfizer voor meer informatie over de bijwerkingen.

Moderna makkelijker houdbaar

De houdbaarheid van de vaccins verschilt wel wezenlijk. Het vaccin van Moderna kan 6 maanden bewaard worden bij 20 graden onder nul. In een gewone koelkast is het vaccin 30 dagen houdbaar. Dat is praktischer dan het Comirnaty vaccin, want dat is alleen houdbaar bij extreme kou: -70 graden. Dat is zo lastig te bewaren dat de vaccins op centrale plekken in Nederland moeten worden toegediend.

Moderna voor 75-plussers

Vanwege die makkelijke houdbaarheid is het Moderna vaccin aangewezen voor groepen die niet naar centrale plaatsen kunnen komen. 75-plussers en niet mobiele 60-75 jarigen zijn om die reden nu ingedeeld voor een Moderna vaccin. Bewoners van verpleeghuizen en bewoners van een instelling voor mensen met een beperking krijgen deels het vaccin van Moderna, deels krijgen zij het BioNTech/Pfizer vaccin.  In dit overzicht kun je opzoeken welk vaccin je waarschijnlijk krijgt aangeboden en wanneer dat zal zijn.

Tweede prik

Beide vaccins moet je twee keer krijgen om beschermd te zijn. Het Comirnaty-vaccin van BioNTech/Pfizer heeft  drie weken tussentijd en dat van Moderna vier weken.

Nog veel onbekend

Beide vaccins zijn nieuw en nog niet alles is bekend. Hoe lang houdt de bescherming aan? Beschermt het vaccin tegen ernstig verlopende COVID? Overlijden er minder mensen aan corona door gebruik van deze vaccins? Hopelijk geven de nog lopende onderzoeken antwoorden op deze belangrijke vragen.

Alternatieven

De Nederlandse overheid heeft behalve deze twee rna-vaccins nog vier andere coronavaccins besteld. Deze zijn nog niet goedgekeurd, maar dat zal naar verwachting komende maanden wel gebeuren.

 

Auteur 
  • Heleen Croonen