'Wanneer krijg ik een coronavaccin?'

Dit is de vaccinatiestrategie tegen COVID-19 (het coronavirus)

Getty Images

De vaccinatie tegen het coronavirus is begonnen. Wanneer ben jij aan de beurt? Waar kun je terecht? En welk vaccin krijg je aangeboden? Zo zit het.

Verpleeghuisbewoners en mensen met een beperking (die in een instelling wonen)

Dit zijn samen 155.000 mensen. Voor deze mensen is de vaccinatie gepland in januari en februari. Dat is dus al snel. Deze mensen krijgen het BioNTech/Pfizer of Moderna-vaccin. De prikken worden gegeven door de instellingsarts of de huisarts.

Mensen met een ziekte, jonger dan 60 jaar

Het gaat om 800.000 mensen met ‘een medische indicatie’. Wat dat is? In de Kamerbrief worden voorbeelden gegeven als diabetes, luchtwegziekten, chronische nierziekten of een afweerstoornis. Waarschijnlijk zal deze groep ongeveer gelijk zijn, aan die van de griepprik. Deze mensen krijgen in februari de prik aangeboden. De oudste mensen eerst, dan de jongeren. Dit vaccin wordt niet bij de priklocaties gegeven, maar door de huisarts in de huisartsenpraktijk. Het zal een vaccin zijn van AstraZeneca, CureVac, Janssen of Sanofi. Deze vaccins moeten allemaal nog gekeurd worden, dus dat is nog spannend. Zijn ze op tijd? Lees er hier meer over.

Bewoners van een ggz-instelling

Mensen die wonen in een ggz-instelling krijgen in februari en maart een vaccin. Ook zij hoeven niet weg, om de prik te halen, het kan in de instelling zelf. Het gaat om 50.000 mensen. Zij krijgen mogelijk ook een van de andere vaccins aangeboden, die van AstraZeneca, CureVac, Janssen of Sanofi, mochten zij al goedgekeurd zijn.

Thuiswonenden van 60-75 jaar

Nu komt er een grote groep aan de beurt, want er zijn maar liefst 3 miljoen mensen van 60-75 jaar die thuis wonen. Zij krijgen het vaccin aangeboden in maart. Ook bij deze groep zullen de oudsten eerst zijn. Dit coronavaccin zal worden gegeven door de GGD op een centrale priklocatie. De vaccins die voor deze groep zijn gereserveerd zijn van BioNTech/Pfizer, een RNA-vaccin.

Lukt het niet om naar een centrale priklocatie te komen? Lees dan verder bij ‘thuiswonenden van 75+’.

Thuiswonenden van 75+

Ook dit is een grote groep mensen, namelijk 1,4 miljoen. Zij krijgen in maart het vaccin aangeboden van Moderna, ook een RNA-vaccin, net als dat van BioNTech/Pfizer. Niet bij GGD-priklocaties, maar gewoon bij de huisartsenpraktijk of thuis, door de huisarts. Ook mensen van 60-75 jaar die niet naar een centrale priklocatie kunnen, gaan met deze groep mee. Zij mogen ook naar de huisartsenpraktijk.

Gezonde mensen van 18 tot 60 jaar

En dan de rest. Dit zijn 6,5 miljoen mensen. Zij komen in de periode april/mei aan de beurt. De prikken zullen bij de GGD of de huisarts gegeven worden. Hiervoor zijn de vaccins gereserveerd van AstraZeneca, CureVac, Janssen en Sanofi.

Jonger dan 18 jaar? Geen vaccin

Kinderen en jongeren krijgen overigens (nog) geen vaccin aangeboden. Het BioNTech/Pfizer vaccin is bij deze groep ook nog niet goedgekeurd.

Auteur 
Bron 
  • Rijksoverheid