woensdag, 3 maart 2021

Veel Nederlanders blijven niet thuis met klachten

Veel Nederlanders met coronagerelateerde klachten gaan toch gewoon de deur uit, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Zo houdt ruim tachtig procent van de mensen zich niet aan het advies om bij klachten thuis te blijven en laat maar een klein deel zich testen. Deskundigen en politici maken zich zorgen, meldt het Algemeen Dagblad.

Het dringende advies van het RIVM luidt 'blijf thuis bij klachten en laat je testen'. Volgens peilingen is hier veel draagvlak voor, maar toch houdt bijna niemand zich eraan. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het RIVM, gehouden onder meer dan 50.000 mensen. 80 procent van de mensen met klachten zegt gewoon naar buiten te gaan om bijvoorbeeld boodschappen te doen. 40 procent geeft aan ook gewoon naar het werk te gaan.  Daarnaast is het percentage mensen dat zich laat testen op corona laag. Slechts 12 procent van de mensen die aangaf klachten te hebben, heeft zich ook daadwerkelijk laten testen.

Strengere maatregelen

Regeringspartijen VVD en CDA vinden de resultaten zorgelijk. "Het vraagt om nog betere voorlichting over het belang van testen en het thuisblijven bij klachten", stelt VVD-Kamerlid Hayke Veldman tegen het AD. "Het kan betekenen dat er weer strengere maatregelen ingesteld moeten worden. Dat moeten we met elkaar niet willen. Niet voor onszelf en niet voor onze bedrijven. We moeten het samen doen."

Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt dat testen, traceren en isoleren ‘cruciaal’ is om greep op het virus te houden. "Het is daarom van groot belang dat iedereen die klachten heeft, thuisblijft en zich zo snel mogelijk laat testen, alleen zo kunnen we de keten van besmetting doorbreken", aldus een woordvoerder.

Bron(nen):
  • ad.nl