Vierde coronavaccin Janssen goedgekeurd

corona-vaccin-janssen
Getty Images

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft het Nederlandse Janssen-coronavaccin onder voorwaarden goedgekeurd. Als de Europese Commissie het advies overneemt, mag het vaccin in de hele EU worden gebruikt voor mensen vanaf 18 jaar, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vandaag.

Het Janssen-vaccin is - na Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca - het vierde vaccin tegen het coronavirus dat onder voorwaarden is goedgekeurd. Van dat vaccin heeft Nederland 11,3 miljoen doses besteld, die dit jaar geleverd moeten worden. In het tweede kwartaal moeten er 3 miljoen naar Nederland komen. Als de Europese Commissie het advies overneemt, mag het vaccin in de hele EU worden gebruikt.

Effectiviteit van 67 procent

Het vaccin is beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit. Na twee weken heeft het een gemiddelde effectiviteit van 67 procent, meldt het College ter Bescherming Geneesmiddelen (CBG). Bij het voorkomen van ernstige ziekte door corona is de effectiviteit 85 procent en bij het voorkomen van overlijden door corona zelfs 100 procent. Wereldwijd deden ruim 44.000 mensen mee aan het onderzoek. De helft van hen kreeg een placebo (nep)vaccin.

CBG-voorzitter prof. dr. Ton de Boer is blij met de goedkeuring: "Nu, na ruim een jaar in deze pandemie, volgt dan groen licht voor het vierde werkzame en veilige vaccin dat ons gaat helpen om het coronavirus te bestrijden. Ook dit vaccin hebben we hard nodig om mensen te beschermen. Al deze vaccins zijn een unieke prestatie van wetenschappers, fabrikanten en medicijnautoriteiten."

Eén prik

In tegenstelling tot de eerder goedgekeurde vaccins, bestaat die van Janssen uit één prik. Vanaf vier weken na het halen van de prik zijn mensen maximaal beschermd tegen het coronavirus. De klinische studie laat zien dat deze bescherming ten minste twee maanden aanhoudt. Hoe lang de bescherming daarna nog aanhoudt, wordt nog onderzocht in lopende onderzoeken.

Naar verwachting zullen er in Nederland vooral gezonde mensen tussen de 18 en 60 jaar mee worden ingeënt. Ook mensen met een medische indicatie in die leeftijdsgroep komen er waarschijnlijk voor in aanmerking.

Lees hier meer over het Janssen-vaccin.

Bron 
  • NOS
  • College ter Beoordeling van Geneesmiddelen