dinsdag, 19 januari 2021

Wat is groepsimmuniteit?

Hoe kleiner de kans voor het virus om over te springen

Een woord dat premier Mark Rutte maandagavond tijdens zijn toespraak over het coronavirus een aantal keer liet vallen is groepsimmuniteit. Wat is het precies en waarom is het belangrijk?

Het coronavirus is een nieuw virus. Een virus waar nog geen vaccin voor is en waar nog niemand weerstand tegen heeft. Een groot deel van de bevolking zal de komende periode dan ook besmet raken met het virus. Op deze manier zal ook immuniteit worden opgebouwd. Dat is van groot belang om de uitbraak onder controle te krijgen.

"Want wie het virus heeft gehad, is daarna meestal immuun", legde de premier uit. "Hoe meer mensen immuun zijn, hoe kleiner de kans voor het virus om over te springen op kwetsbare ouderen en andere mensen met een zwakke gezondheid. Met groepsimmuniteit bouw je als het ware een beschermende muur om hen heen."

Hoofd van het RIVM, Jaap van Dissel, vertelde in Nieuwsuur maandagavond dat zo'n 50 tot 60 procent van de Nederlanders het virus moet krijgen om groepsimmuniteit te bereiken. "Dat weten we op basis van de karakteristieken van de overdracht van het virus."

Gecontroleerd toelaten

Dat is dan ook de reden dat de Nederlandse regering er nu voor kiest om niet het hele land op slot te doen, maar het virus enigzins gecontroleerd toe te laten. Zodat niet iedereen tegelijk ziek wordt en de gezondheidszorg het aan kan.

"We willen het virus laten rondgaan onder mensen die er eigenlijk weinig last van hebben", legt van Dissel uit. "Tegelijkertijd probeer je kwetsbare groepen zo goed mogelijk af te schermen. Als de groep die het virus heeft gehad groot genoeg is, zal die de kwetsbaren beschermen tegen het virus."

Veel andere landen in Europa kiezen wel voor een zogeheten 'total lockdown', maar volgens Van Dissel is dat niet de beste optie. "Zolang je hard onderdrukt is er weinig ziekte, maar zodra je dat niet meer doet kan het virus meteen terugkomen." De komende tijd moet uitwijzen of de genomen maatregelen voldoende zijn om het virus gecontroleerd te laten rondgaan.

 

Bron(nen):
  • nos.nl