Wat is het verschil tussen een booster en een derde vaccinatie?

Tussen een derde vaccinatie en een booster moeten drie maanden zitten

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: wat is het verschil tussen een booster en een derde vaccinatie?

De derde vaccinatie is een onderdeel van de basisserie met COVID-19-vaccinaties. Deze vaccinatie kan ervoor zorgen dat mensen die nog niet voldoende beschermd zijn na twee vaccinaties alsnog een betere bescherming opbouwen. De meeste mensen hebben voldoende aan één of twee vaccinaties.

Oppepper

Een boosterprik is een oppepper voor het afweersysteem. Deze is voor mensen die na één of twee prikken eerst wel voldoende bescherming opgebouwd hebben, maar bij wie de bescherming daarna is afgenomen.

Tussen een derde vaccinatie en een boosterprik moeten drie maanden zitten. De derde prik is geen booster en de CoronaCheck app registreert de derde prik ook niet als booster.

Alles over de boostercampagne

Wil je alles weten over de boosterprik? Luister naar deze korte booster-aflevering van onze podcast Gezond Gesprek! In deze aflevering praat Karine Hoenderdos met immunoloog Marjolein van Egmond over de nieuwe Omikron-variant van corona en waarom een boostercampagne nodig is. Ondanks de lockdown, waardoor je misschien het gevoel krijgt dat we 'niets zijn opgeschoten', toont immunoloog Marjolein van Egmond dat er wel degelijk vooruitgang is. Je kunt de aflevering hieronder beluisteren.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • RIVM