Welke coronamaatregelen gelden in de vakantielanden?

Getty Images

Je zou het bijna vergeten omdat we ons in Nederland weer vrij kunnen bewegen. Maar in meerdere Europese landen gelden deze zomer van 2022 nog coronamaatregelen. We zetten de belangrijkste voor je op ’n rijtje.

In Frankrijk moet je je coronabewijs op verzoek laten zien. Dat kan de QR-code in de app Coronacheck op je telefoon zijn. Of je gele vaccinatieboekje. Je krijgt zo’n bewijs als je volledig bent gevaccineerd, maximaal vier maanden geleden bent hersteld van corona of je minder dan 24 uur geleden (negatief) hebt laten testen op corona. Je kunt ook de Franse app TousAntiCovid op je telefoon installeren en hierin je QR-codes scannen.
Je hoeft in Frankrijk niet meer verplicht een mondkapje te dragen. Behalve in ziekenhuizen en andere zorginstellingen, waar je ook alleen naar binnen mag als je je coronabewijs kunt laten zien. Het mondkapje wordt nog steeds aangeraden in het openbaar vervoer.

Ook in Portugal moet je je coronabewijs kunnen overleggen als daarom wordt gevraagd.

In Duitsland zijn bijna alle coronamaatregelen vervallen. Maar in het openbaar vervoer moet je nog verplicht je mondkapje dragen. Dat geldt ook voor vliegtuigen. Ook mag een winkelier van jou als klant verlangen om binnen het mondkapje te dragen.

Net als in Duitsland moet je in Italië in het openbaar vervoer nog steeds je mondkapje dragen. Op andere plekken is het niet verplicht, maar raadt de overheid het wel aan.

Ook in Oostenrijk moet je in ziekenhuizen en andere zorginstellingen én in het openbaar vervoer in Wenen (daarbuiten niet) een mondkapje dragen. Dat moet een FFP2-mondmasker zijn, dat beter beschermt.

Check voordat je vertrekt op www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies welke maatregelen er in jouw vakantieland gelden. Het is ook aan te raden de Reisapp van het ministerie van buitenlandse zaken te installeren. Die geeft handige reisinformatie. Hierin kun je jezelf ook registreren bij de ambassade, om verwittigd te worden als er een crisis uitbreekt in je vakantieland. Hoe dat moet, lees je hier.

Staat dit al op je inpaklijstje?

  • De app Coronacheck op je telefoon inclusief vaccinatiebewijzen
  • Printjes van je vaccinatiebewijzen, mocht je telefoon leeg raken
  • Mondkapjes
  • Een paar zelftests
  • Desinfecterende handgel
  • Paracetamol
  • Thermometer.
Auteur 
  • Thijs Joosten