zondag, 7 augustus 2022

Zieke coronapatiënten krijgen antistoffen van genezen mensen

In een onderzoek naar de behandeling van het coronavirus (COVID-19) krijgen zieke patiënten in het Erasmus MC deze week al plasma met antistoffen toegediend, meldt Rijnmond.

Dit plasma komt van positief geteste en inmiddels genezen coronapatiënten. De eerste donaties zijn inmiddels afgenomen bij bloedbank Sanquin in Rotterdam.

"In het plasma van de genezen ex-patiënten zitten beschermende antistoffen. Die kunnen het virus binden en uitschakelen. We hopen aan te tonen dat het virus sneller uitgeschakeld wordt als we dat plasma aan een zieke patiënt geven", legt internist-infectioloog Bart Rijnders van het Erasmus MC uit.

Minder doden

Rijnders hoopt met dit onderzoek dat er minder patiënten zullen overlijden en meer patiënten sneller het ziekenhuis kunnen verlaten. 220 patiënten in het Erasmus MC en het Maasstad Ziekenhuis krijgen plasma van hun eigen bloedgroep toegediend. Er komt ook een controlegroep van 220 patiënten. Zij krijgen een standaardbehandeling. "Alleen dan kan het nut van deze behandeling worden aangetoond", vertelt Rijnders.

Immuniteit

Eerder maakte bloedbank Sanquin ook bekend dat ze in samenwerking met het RIVM grootschalig onderzoek gaan doen naar het nieuwe coronavirus. Het doel is om te achterhalen hoe breed het virus is verspreid en hoe snel de samenleving immuniteit tegen de ziekte COVID-19 opbouwt.

Lees hier alles over het coronavirus.

Bron(nen):