Kan een veganist genoeg vitamine B12 binnenkrijgen zonder supplementen?

Getty Images

Dag Patricia,
Ik ben gestopt met vlees omdat ik niet meer tegen de massale slachtingen kan, en ik ben gestopt met zuivel om uit te vinden of regelmatige opvlammingen van colitis ulcerosa misschien met zuivel te maken hebben. Ik ben een vrouw van 62 jaar en heel recent dus gestopt met zuivel en vlees. Nu eet ik veganistisch.
Ik ben aan het uitzoeken welk b12 supplement ik ga nemen. Ik lees van alles over b12 met folaat en juist niet met foliumzuur. En dan juist niet cyanocobalamine, omdat dat synthetisch zou zijn. Ik heb nu gekozen voor Vitals 1000 mcg b12 500 mcg folaat. Is dat een goede keuze?
Dank voor je antwoord.

Anja

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Vitamine B12 zit van nature alleen in dierlijke producten. Als je helemaal geen dierlijke producten neemt heb je daarom vitamine B12-pillen of met vitamine B12 verrijkte producten nodig, zoals sojadrank met toegevoegd vitamine B12 en kant-en-klare vegetarische producten met vitamine B12.

In bepaalde zeewieren zit een soort vitamine B12, maar die variant is niet actief en je lichaam neemt dit niet goed op. Zeewieren zijn daarom geen geschikte bron van vitamine B12.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.