Kennis over darmkanker schiet tekort

Getty Images

Nederlanders weten onvoldoende over darmkanker. Dat blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS).

"Zorgwekkend", oordeelt de stichting dinsdag in de Telegraaf. Darmkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Jaarlijks treft de ziekte zo'n 15.000 Nederlanders. Uit het onderzoek van de organisatie blijkt dat 70 procent onvoldoende weet over darmkanker.  

Een op de acht Nederlanders meldt in het onderzoek van de patiëntenorganisatie zelfs 'helemaal niets' te weten van darmkanker, laat staan mogelijke voortekenen te kunnen herkennen. Iets meer dan de helft van de ondervraagden heeft slechts een klein beetje kennis over de ziekte.

Een van de belangrijkste alarmsignalen die kan wijzen op darmkanker is de aanwezigheid van bloed in de ontlasting. Ongeveer de helft van de ondervraagden weet 'bloed als symptoom dat het foute boel kan zijn' spontaan te noemen. Alarmsignalen als ongemakken in de buik (40 procent) en een veranderende stoelgang (28 procent) worden minder vaak genoemd.

"Wanneer darmkanker bij de patiënt vroeg wordt ontdekt, is het een van de best te behandelen vormen van kanker", stelt woordvoerder Werner Tolsma van de Maag Lever Darm Stichting. "Daarom ook is het belangrijk dan mensen zich bewust zijn van die alarmsignalen en risicofactoren." Echter, dat ook erfelijkheid een risicofactor kan zijn weet slechts 6 procent van de ondervraagden.

Bevolkingsonderzoek

Sinds 2014 wordt in Nederland elke twee jaar darmonderzoek aangeboden aan mensen tussen 55 en 75 jaar. Bij 2500 mensen is die eerste keer met behulp van een ontlastingtest darmkanker aangetoond.

Auteur 
Bron 
  • De Telegraaf