vrijdag, 6 augustus 2021

Ben ik depressief?

Ik voel me somber. Ik ben ook gespannen en snel aangebrand. Mensen doen het in mijn ogen niet snel goed en dan verlies ik meteen mijn geduld. Ik herken mezelf niet meer. Vroeger was ik niet zo. Is dit een depressie?
vrouw (37)

Jean-Pierre van de Ven, Psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid:

We zijn allemaal wel eens somber, lusteloos en besluiteloos. Soms zien we het even niet meer zitten na een ingrijpende, emotionerende gebeurtenis. Het is ook normaal om ongeduldig of prikkelbaar te zijn als we door zorgen slecht slapen. Daar worden onze lontjes korter van.

Maar als de somberheid, de lusteloosheid of de prikkelbaarheid gedurende tenminste twee weken continu aanhouden kan het inderdaad zo zijn dat je depressief bent. Beleef je echt nergens meer plezier aan? Ga dan langs de huisarts of een psycholoog. Zij kunnen vaststellen of je inderdaad depressief bent.

Hulp zoeken

Een depressie gaat niet vanzelf over. Omdat je denkt dat door je eigen schuld alles mis  gaat, voel je je niet sterk genoeg om iets aan je problemen te doen. Je zou niet weten waar te beginnen. Je zou het toch maar weer verkeerd aanpakken en dus doe je niets. En daar voel je je dan weer slecht over. Als je dit herkent, zoek dan hulp, desnoods online.

Probeer misschien als eerste stap om iemand in vertrouwen te nemen. Een vriend, een familielid, je partner. Het is fijn om je hart te luchten. Als een concrete aanleiding, zoals een fikse ruzie of een financieel probleem de oorzaak vormt van je prikkelbaarheid, probeer dan om iets aan dit probleem te doen. Lukt dit allemaal niet, bel dan bijvoorbeeld met Korrelatie voor meer tips en adressen van professionals die je kunnen zeggen of er meer aan de hand is.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.