Dit zijn de beste tips tegen een herfstdip

Licht in de duisternis

Getty Images

Ben je ook sneller moe nu de dagen korter worden? Heb je minder zin om aan de dag te beginnen? Lijkt alles te veel? Misschien heb je wel last van een herfst- of winterdip. Kun je er iets aan doen? Volgens dr. Peter Aelbrecht wel!

Moeheid, lusteloosheid en trek in veel (koolhydraatrijk) eten, zijn veelgehoorde klachten in de herfst. Hoeveel je ook slaapt of uitrust, het lijkt niet te helpen. Hoewel het vervelend is, gaan deze klachten vaak wel vanzelf over. Je hoeft er dus niet voor naar de dokter. Je kunt er wel iets aan doen, zodat deze klachten dragelijker worden. Dr. Aelbrecht geeft enkele tips om je te wapenen tegen de herfst- en winterdip.

Licht is het sleutelwoord

Ons lichaam heeft natuurlijk daglicht nodig om cortisol aan te maken, het hormoon dat ons wakker, aandachtig en stressbestendig houdt. In de herfst daalt de hoeveelheid van dit broodnodige daglicht. Een wandelingetje in de buitenlucht tijdens je middagpauze bezorgt je voldoende daglicht om dit verlies te compenseren.

Kies voor typische winterkost

In de winter ruilen we salades en fruit in voor wild en stoofpotten. Niet toevallig, want voldoende dierlijke proteïnen maken het ons makkelijker om voldoende cortisol te produceren. Stevige kost is dus nodig, ook bij het ontbijt!

De juiste slaaphygiëne

Verduister je slaapkamer volledig, zo wordt er 's nachts voldoende van het slaaphormoon melatonine aangemaakt. Dit zorgt voor de nodige cortisolproductie gedurende de dag.

Voor een goede nachtrust eet of drink je beter niets de laatste twee uur voor je naar bed gaat. Anders zet je je spijsverteringsstelsel aan het werk, waarvoor je energie nodig hebt. Slapen dient om te recupereren en niet om voeding te verteren. Ga in de winter steeds slapen om 22.00 à 22.30 uur en zorg voor acht uur slaap.

Weg met energievreters

De geraffineerde suikers in koekjes, snoep, frisdranken en gebak zorgen maar heel even voor een energieboost, maar zullen je na een tijdje verder uitputten.

Ook de cafeïne uit koffie, cola, thee en chocolade geeft slechts een kortstondige energieboost. Het zorgt voor de aanmaak van adrenaline, maar ook voor een energiedip achteraf.

Regelmaat in je leven

Wie zijn energieniveau op peil wil houden, moet ervoor zorgen dat zijn stofwisseling in evenwicht blijft. Dit evenwicht raakt onder andere verstoord als je onregelmatig eet en slaapt.

Beweeg je fit

Recreatief sporten zonder prestatiedrang maakt in de hersenen een aantal endorfines vrij die heilzaam zijn voor lichaam én geest. Het werkt ontspannend en geeft je een energieboost. Sporten tot aan de rand van de uitputting daarentegen is negatief. Ook mediterend bewegen (tai chi, yoga) geeft je energie.

De auteur van dit artikel, Dr. Peter Aelbrecht, staat aan het hoofd van de Energiekliniek te Aalst en schrijft boeken die je helpen om met meer energie en moed door het leven te stappen.