Net getest: BrellaVio Happy Light daglichtlamp

Werkt een daglichtlamp om je fitter te voelen?

Daglichtlamp van BrellaVio
BrellaVio

Het is herfst: de dagen zijn korter en donkerder. Mijn jaarlijkse 'herfstdipje' ligt ondanks de nog warme temperaturen en best zonnige dagen op de loer. Hoewel januari bekend staat als meest deprimerende maand van het jaar zijn bij mij de herfstmaanden het minst favoriet. Ieder jaar ben ik moe en heb ik weinig energie in deze periode. Zou lichttherapie misschien een oplossing zijn? Ik ga het proberen en test daarvoor de daglichtlamp van BrellaVio uit.

Allereerst even kort: wat is de Happy Light daglichtlamp precies en wat belooft het gebruik ervan? Het is heel simpel: een daglichtlamp zoals deze van BrellaVio zorgt ervoor dat je meer licht krijgt. Bij gebrek aan echt daglicht zorgt de lamp ervoor dat je voldoende licht krijgt op sombere herfstdagen en donkere korte winterdagen. Door de lamp te gebruiken zou je meer energie ervaren, lekkerder in je vel zitten én beter slapen. Ik ben benieuwd!

In de ochtend

Na het ontvangen van de lamp duurt het nog even voordat ik hem ook echt ga gebruiken. Want wanneer heb je nu even een moment om rustig voor een lamp te gaan zitten? Voor het meest positieve effect op je bioritme en de aanmaak van melatonine is het het beste om de lamp vroeg in de ochtend te gebruiken, dus daar moet ik echt even tijd voor maken. Ik informeer bij BrellaVio of je echt voor de lamp moet zitten en in de lamp moet kijken of hem naast je neer kan zetten als je bijvoorbeeld leest of achter de laptop werkt. Het blijkt dat je er niet in hoeft te kijken, dus dat maakt het al een stuk eenvoudiger om tijd te vinden om ervoor te gaan zitten.

De eerste keer is het even zoeken naar de kleur licht die ik prettig vind en waar ik moet gaan zitten. Er zit een stekker met een lang snoer van 1 meter 80 bij, maar die had van mij nog wel iets langer gemogen. Om er zeker van te zijn dat ik niet overgevoelig ben voor het licht gebruik ik hem maar 10 minuten. Dat gaat prima en de volgende dag plaats ik de lamp een half uur naast me terwijl ik werk. Dat is eenvoudig! Een dag later zet ik de timer op een uur. Het zijn zonnige dagen, dus daarnaast wandel ik ook nog regelmatig even in de buitenlucht om aan voldoende licht te komen. Op dagen dat de zon niet schijnt, zet ik de lamp nog langer aan.

En werkt het?

De eerste paar dagen merk ik nog geen verschil - wat ook heel normaal is, want pas na vijf á 7 dagen werkt het voor de meesten - maar na anderhalve week voel ik mij inderdaad energieker en fitter. Daarnaast geeft mijn fitbit aan dat mijn slaap is verbetert. En dat effect voel ik. Ook heeft het een positief effect op mijn leefstijl, want doordat ik er zo bewust mee bezig ben, merk ik dat ik vaker ga wandelen om de buitenlucht én het licht op te zoeken en meer dingen onderneem. 

Op mij heeft het gebruik van de daglichtlamp dus een positief effect, maar dit wil niet zeggen dat het voor iedereen zo is. Lichttherapie kan helpen bij seizoensgebonden klachten, maar de één heeft veel meer (en andere) klachten dan de ander. Ga met depressieve klachten altijd naar je huisarts. Deze kan je helpen bij ernstigere klachten.

Meer informatie over de Happy Light daglichtlamp van BrellaVio kun je vinden op brellavio.nl. De lamp is verkrijgbaar voor € 79,95. Wij mochten de lamp kosteloos testen.

 

Auteur