Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Weg met voorjaarsmoeheid

Voorjaarsschoonmaak in je hoofd

Opstaan met het geluid van fluitende vogels. Wintertruien die eindelijk naar zolder kunnen. Toch kun je in de sluimerende lente zomaar last krijgen van een dip: voorjaarsmoeheid! Maar met deze tips ben je er zo weer bovenop.

Voorjaarsmoeheid is een relatief nieuw begrip in 'psycholand', terwijl de kenmerken al veel langer bekend zijn. Met voorjaarsmoeheid (ook wel de voorjaarsdip genoemd) bedoelen we de nasleep van de winterdip, waarbij je mentaal moe bent van het afwachten op betere dagen.

Gebrek aan zonlicht

Vermoeidheid, prikkelbaarheid, lusteloosheid en stemmingswisselingen zijn enkele klachten die bij dit verschijnsel horen. Eigenlijk is het meer de voorbije winter dan de aankomende lente die ons parten speelt.

Gebrek aan zonlicht, vitamines en lichaamsbeweging in de buitenlucht. Maar ook onvrede over omstandigheden in je leven kunnen invloed hebben op je lichamelijke en geestelijke gesteldheid.

Winterdepressie

Toch is er een verschil tussen minder energie hebben en nergens meer toe in staat zijn. Mensen die last hebben van de winterdip, zullen ook eerder de gevolgen merken wanneer lichaam en geest in de lente weer blootgesteld worden aan zonlicht. De overgang van de 'donkere' naar de 'lichte' periode is dan te groot. De kans op een voorjaarsdip is bij deze mensen dan ook groter.

In Nederland lijden ongeveer 500.000 mensen aan een ernstige winterdip (winterdepressie), waarvan veel meer vrouwen dan mannen. Vrouwen zijn over het algemeen gevoeliger, ook waar het om weersveranderingen gaat. Deze groep zal zich dan ook herkennen in 'aanpassingsproblemen' in het voorjaar. Deze problemen verdwijnen echter wanneer het lichaam gewend raakt aan de veranderingen.

Wegwerktactieken

Voorjaarsmoeheid voorkomen of tegengaan lijkt misschien moeilijk, maar dat valt eigenlijk best mee. Een onderscheid tussen emotionele en fysieke aspecten van de dip is daarbij handig, want ze vragen om verschillende wegwerktactieken.

Emotionele aspect - de geest

Minder behoefte aan sociale contacten, passiviteit, lusteloosheid, prikkelbaarheid en onvrede over je leefomstandigheden horen hier bij. Wat te doen wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet?

  1. Trek eropuit. Ook al is het eind maart, begin april, nog wel eens koud. Als je de ontberingen in de winter hebt doorstaan, moet dit niet al te moeilijk zijn. Je mag best nog even een winterjas dragen, wanneer je kiest voor een fikse boswandeling of fietstocht door de polder. Uitwaaien op het strand is ook zeer geschikt om je geest leeg te maken. Alleen of met je partner of goede vrienden. Vind je het toch echt te koud? Een dagje shoppen of een museum bezoeken kan ook zeer ontspannend werken. Kies in ieder geval iets dat je leuk vindt.
  2. Een nieuw seizoen, een schone lei. Bedenk wat je echt wilt en leef hiernaar. Ontevreden over je baan? Kijk op je gemak naar iets anders uit. Toe aan wat meer gezelligheid in je huis? Ook met goedkope accessoires als kussentjes en bloemen kun je een nieuw nest creëren. En je huis opruimen, kan zeer effectief zijn om je zorgen te vergeten. Uit het huis, uit het hoofd.
  3. Altijd moeite om je verstand op nul te zetten? Mediteren of yoga kan uitkomst bieden. Er zijn tegenwoordig zat boeken en dvd's om hierover te leren; je hoeft er niet eens de deur voor uit! Ideaal voor het slapengaan als je 's nachts vaak piekert of juist om ontspannen aan de dag te beginnen.

Fysieke aspect - het lichaam

Vermoeidheid, futloosheid en een verminderde conditie kunnen met de volgende tips verholpen worden.

  1. Gezonde voeding. Het lijkt een inkoppertje, maar voor velen is dit het moeilijkste aspect. En dat terwijl groenten en fruit juist het vitamine- en mineralentekort kunnen opvangen waar je zo moe van wordt. Veel kleur- en kruidenmelanges worden aangeraden.
  2. Beweeg. Nog een open deur, maar één die door ons maar wat graag wordt dichtgetrapt. Al ga je maar twee keer per week naar de sportschool om je in het zweet te werken, je zult al snel merken dat je je fitter voelt. Een half uur beweging per dag wordt aangeraden. Dit kan een wandeling zijn, maar tuinieren is ook een idee. Dan zie je meteen dat alles weer opbloeit!
  3. Volg een kuur. Het belang van lichaamsreiniging wordt steeds meer erkend. Geen geld voor een luxe behandeling? Een bezoek aan de sauna hoeft niet veel te kosten en reinigen kun je ook door een sappenkuur te volgen.
  4. Wees matig met alcohol. Het hoort er een beetje bij; een glas wijn op het terras zodra de eerste zonnestralen doorkomen. Maar alcohol maakt je loom. Kies liever voor een glas water of frisdrank.

Maar de belangrijkste wegwerktactiek is: geniet! Geniet van de flora en fauna die tot leven komen, geniet van de eerste zonnestralen en laat het over je heenkomen.

Reactie toevoegen

6 Comments

Door Sonny Driveby (niet gecontroleerd) op za, 03/25/2017 - 22:11

Ik ben er nog steeds niet uit waarom ik in maart moe ben en in september energiek. Heeft het verschil te maken met vitamine D, met zonlicht, met beweging of is het gewoon de hele sfeer van de zomer die me goed doet?

Door Sh (niet gecontroleerd) op do, 03/02/2017 - 09:52

Als je het nooit geprobeerd hebt zal je het zeker niet weten

Door Anoniempje (niet gecontroleerd) op do, 04/23/2015 - 11:07

Wat een dom advies, verplicht genieten. En dan ook no een sapkuur aanbebelen als je al slap bent. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat dit zou werken.

Door Fiep (niet gecontroleerd) op zo, 03/22/2015 - 13:03

Beste idy,,

Fijn dat je een toevoeging doet, dit mag ook zeker. Voor mij als atheist zou de toevoeging van god het artikel niet meer serieus zijn. Zelf geloof ik daar niet in. Dat mag en dat kan en iedereen moet weten waar hij/zij in gelooft. Ik denk alleen wel dat een site als gezondheidsnet.nl af moet gaan op bewezen feiten en niet op geloof vanuit mensen, want helaas is het geloof nog steeds niet bewezen, waarbij ik nogmaals niets af wil doen aan gelovigen. Echter denk ik dat de toevoeging van het zoeken naar God de objectiviteit en de geloofwaardigheid van deze website niet zo goed doen.

Door Fiep (niet gecontroleerd) op zo, 03/22/2015 - 13:03

Beste idy,,

Fijn dat je een toevoeging doet, dit mag ook zeker. Voor mij als atheist zou de toevoeging van god het artikel niet meer serieus zijn. Zelf geloof ik daar niet in. Dat mag en dat kan en iedereen moet weten waar hij/zij in gelooft. Ik denk alleen wel dat een site als gezondheidsnet.nl af moet gaan op bewezen feiten en niet op geloof vanuit mensen, want helaas is het geloof nog steeds niet bewezen, waarbij ik nogmaals niets af wil doen aan gelovigen. Echter denk ik dat de toevoeging van het zoeken naar God de objectiviteit en de geloofwaardigheid van deze website niet zo goed doen.

Door idyl (niet gecontroleerd) op zo, 03/22/2015 - 07:47

ik ben alle dips te booven gekomen door naar God te gaan HELP als u echt bestaat en toen behon een proces met mensen die op mijn pad kwamen en de bijbel lezen dat ben ik ook gaan doen en cleansingstream dat is een cursus.Niu heb ik contact met de levende Schepper die mij ook vormde . Er zijn zoveel mensen die door ditvgeloof bergen hebben vrrzet. Denk aan frorence nightengale en corrie ten boom en opera winfrey etc.etc. je zou bv kunnen zeggen p de site ga op zoek naar God en wel de God van liefde. Dan voorkom je verkeerde Godsdienstigheid die tot haat kan leiden.Mensen kunnen heel depri zijn door niet te vergeven en soms is dat haast onmogelijk maar God bewerkt het in je hart dan lukt het wel. En diepe blijdschap is weer mogelijk. Ik ken ook mensen die door hun geloof decdepressieve klachten beter aan kunnen. Die hebben dan bv lichamelijke stoffen te kort zoals melanine maar ze hebben in die tunnel livhtpunten en dat doet God die helpt hen erdoor heen. We leven nog steeds in een land met vrijheid dus waarom zou ik deze kostbare feiten niet met jullie delen. H gr en ben ook heel blij met jullie vaak voor mij ook goede sdviezen dit is een aanvulling