Zo help je een naaste die depressief is

MIND geeft tips

Getty Images

Maar liefst één op de vijf volwassenen is ooit in zijn of haar leven depressief. De kans is dus groot dat iemand in jouw omgeving een keer met een depressie te maken krijgt. Misschien weet je niet zo goed hoe je daarmee om moet gaan. Wat kun je wel zeggen en doen, en wat beter niet? MIND, een organisatie die opkomt voor mensen met psychische problemen, geeft tips.

Iedereen heeft wel eens een dip, of een kortere periode waarin je je wat somberder dan normaal voelt. Maar als je (bijna) dagelijks gedurende minimaal twee weken minstens vijf of meer symptomen vertoont van depressie, dan kan het zijn dat je ook echt een depressie hebt. De diagnose kan alleen gesteld worden door een bevoegd behandelaar, zoals een gz-psycholoog of psychiater. Eén op de vijf volwassenen heeft ooit in zijn of haar leven een depressie meegemaakt, dus het gaat om een groot aantal mensen.

Is die diagnose eenmaal gesteld, dan moet niet alleen jij ermee omgaan, maar ook de mensen om je heen. Een depressieve periode duurt gemiddeld zes maanden en kan een grote impact hebben op jou en je naasten. Kamp je zelf met een depressie? Lees hier dan de tips van MIND. We richten ons in dit artikel op naasten van iemand met een depressie. Want wat doe je als iemand in je naaste omgeving een depressie heeft?

Do's

  1. Lees informatie over depressie, bijvoorbeeld op MINDblue, de website van MIND over depressie. Of op de website van de Depressie Vereniging.
  2. Luister naar wat diegene te zeggen heeft en toon begrip voor hem of haar.
  3. Maak duidelijk dat hij of zij op je kan rekenen. Als je niet weet wat je moet zeggen, zeg dat dan gewoon.
  4. Ga iets eenvoudigs met hem of haar doen, zoals wandelen of tuinieren.
  5. Je kunt ook hulp aanbieden bij een praktische taak waar diegene te weinig energie voor heeft, zoals het huis schoonmaken of afwassen.

Dont's

  1. Zeg geen dingen als "ga gewoon iets leuks doen, dan knap je wel weer op". Neem de gevoelens van degene met een depressie serieus.
  2. Probeer niet iemand geforceerd op te vrolijken. Dit kan juist averechts werken.
  3. Cijfer jezelf niet weg. Zorg dat je ook voor jezelf blijft zorgen. Bewaak je eigen grenzen en blijf tijd vrijmaken voor jezelf, je hobby’s en (andere) vrienden en familie.

Klachten als mantelzorger

Ben je mantelzorger van iemand met een depressie of andere psychische problemen, dan kun je zelf ook klachten ervaren en/of moeite hebben met het aangeven van jouw grenzen. Het kan zijn dat je steeds meer voor hem of haar doet dan was afgesproken, of dat je sociale leven eronder lijdt. Het kan ten koste gaan van je werk of studie, maar het kan ook zijn dat de mantelzorg emotioneel en lichamelijk te belastend wordt voor je. Hier vind je tips voor het stellen van grenzen, het omgaan met stress en het omgaan met piekeren als je voor iemand zorgt met depressie of andere psychische problemen.

Praten of online cursus

Wil je anoniem je verhaal doen en met een professionele hulpverlener bespreken wat je nog meer kunt doen? Ga naar www.korrelatie.nl en bel, mail, chat of WhatsApp met een hulpverlener. Binnenkort start MINDblue met een gratis online cursus voor iedereen die zorgt voor iemand met een depressie.

MIND is een beweging van en voor alle mensen die te maken hebben met psychische problemen. Samen zetten we ons in om psychische problemen te voorkomen en mensen met psychische problemen te ondersteunen. We werken aan een samenleving waarin alle mensen de kans krijgen om naar eigen vermogen mee te doen en waarin iedereen de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. En we zetten ons in voor meer begrip voor en openheid over psychische problemen. Om dit te bereiken doen we onderzoek, voeren we projecten uit en komen we in actie. Bij MIND kun je terecht om informatie en ervaringen te vinden en te delen en voor inspiratie, motivatie en ondersteuning. MIND is een initiatief van Fonds Psychische Gezondheid/Korrelatie en het Landelijk Platform GGz.

Auteur