donderdag, 7 juli 2022

'Antibiotica verhoogt de kans op diabetes'

Deense onderzoekers hebben een verband gevonden tussen het gebruik van antibiotica en diabetes type 2. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Mensen die diabetes type 2 kregen bleken in de jaren daarvoor meer antibiotica voorgeschreven hebben gekregen. De Deense wetenschappers bestudeerden voor het onderzoek de gegevens van 170.504 mensen met diabetes type 2 en vergeleken deze met 1.3 miljoen mensen die de ziekte niet hebben. Daarbij werd onder andere gekeken naar hoeveel antibiotica ze in de 15 jaar voor hun diagnose kregen.

Antibiotica

Het verband werd gevonden voor alle 16 verschillende groepen antibiotica die de onderzoekers traceerden. Ze keken daarbij naar de medicijnen die het meest worden voorgeschreven door Deense artsen. Uit de studie bleek dat mensen met diabetes type 2 gemiddeld 0.8 keer een recept voor antibiotica per jaar kregen voorgeschreven. Voor mensen zonder diabetes kwam dit op 0.5 keer.

Mensen die vijf of meer keer een antibioticakuur kregen, hebben volgens de studie 53 procent meer kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 in vergelijking met de mensen die het slechts één keer of nooit kregen voorgeschreven.

Meer onderzoek

Vervolgonderzoek moet uitwijzen of deze resultaten aantonen dat antibiotica daadwerkelijk het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 verhoogt. Een andere verklaring kan zijn dat mensen die diabetes type 2 ontwikkelen in de loop de jaren een groter risico lopen op infecties gedurende die tijd.

 

Bron(nen):