Boekrecensie: Diabetes type 2 Maak jezelf beter - Het kookboek

75 recepten voor een gezonde leefstijl bij type 2-diabetes

Getty Images

Diabetes type 2 Maak jezelf beter - Het kookboek is een fijn kookboek voor patiënten met diabetes type 2 die zelf iets aan hun leefstijl willen doen. De adviezen in het boek kunnen je helpen om je bloedglucose te verbeteren, maar ook om in één moeite door je gewicht, bloeddruk en bloedvetgehalte aan te pakken.

In 2016 schreven hoogleraar diabetologie en internist Hanno Pijl en diëtist Karine Hoenderdos 'Diabetes type 2? Maak jezelf beter'. In dat boek zetten ze een heleboel informatie en de nieuwste inzichten over diabetes op een rij. Bovendien bevat het een stappenplan en recepten waarmee je je leefstijl kunt veranderen zodat je je type 2-diabetes onder controle krijgt.

Zowel de auteurs als de Diabetesvereniging kregen enthousiaste reacties op het eerste boek, maar ook veel verzoekjes om meer recepten. Daarom is er nu een tweede deel verschenen: een kookboek. Het bevat 75 recepten voor het ontbijt, de lunch, het diner en tussendoortjes. Allemaal eenvoudig, snel klaar en natuurlijk passend bij het stappenplan.

Smakelijk én gezond

Maar denk niet dat dit een saai, medisch boekje is. De gerechten zien er allemaal even smakelijk uit en zijn prachtig op de foto gezet. Ook als je helemaal geen diabetes hebt, kun je heerlijk en gezond koken uit dit boek. We mogen alvast drie recepten delen:

Handige weekmenu's

De recepten worden vervolgens gecombineerd tot vier weekmenu’s, een voor elk seizoen. Na de recepten volgt nog een korte samenvatting van de tien stappen naar een gezondere leefstijl, die in het eerste boek uitgebreid werden toegelicht.

Diabetes type 2 Maak jezelf beter - Het kookboek is een fijn kookboek voor patiënten met diabetes type 2 die zelf iets aan hun leefstijl willen doen. De adviezen in het boek kunnen je helpen om je bloedglucose te verbeteren, maar ook om in één moeite door je gewicht, bloeddruk en bloedvetgehalte aan te pakken. En de rest van de familie kan gewoon lekker mee-eten.

Hanno Pijl is hoogleraar diabetologie en internist aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Zijn specialisme is diabetes type 2. Karine Hoenderdos is diëtist en journalist. Diabetes type 2 Maak jezelf beter - Het kookboek is voor € 19,95 verkrijgbaar bij onder andere bol.com.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet