De Diëtest: Diabetes type 2? Maak jezelf beter! ★★★★★

Koolhydraatarm eten om diabetes te genezen

Diabetes type 2? Maak jezelf beter!
cover

Er worden heel veel boeken over gezonde voeding en leefstijl uitgegeven. Diëtist Mary Stottelaar leest én beoordeelt ze voor Gezondheidsnet in de rubriek, de Diëtest! Deze keer: Diabetes type 2? Maak jezelf beter! van Karine Hoenderdos & Hanno Pijl.

Voor wie is dit boek bedoeld?

Iedereen met diabetes type 2 of een grote kans op het krijgen van diabetes type 2 heeft iets aan dit boek. Je leert via je voeding en leefstijl je bloedsuikergehalte te normaliseren, zodat je misschien minder of zelfs geen medicijnen meer nodig hebt.

Eerste indruk

Fris vormgegeven boek met veel recepten en mooie fotografie. Het eerste deel bestaat uit 10 stappen waarmee je je leefstijl kunt verbeteren, zodanig dat er minder of geen medicatie nodig is. Denk aan stappen als snelle suikers schrappen, meer bewegen, koolhydraten beperken en rust in je leven brengen. Zelf gaan koken is ook een belangrijke stap, en met de recepten uit het boek moet dat wel lukken. Tussen de 10 stappen door staan intermezzo’s met uitleg over onderwerpen die met diabetes te maken hebben zoals lichaamsgewicht, medicatie en complicaties. Ook staan er 4 voorbeeldweekmenu’s in het boek.

Wat weten we van de auteurs?

Hanno Pijl is hoogleraar diabetologie en als internist verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Zijn specialisatie is diabetes type 2. In de podcastserie Gezond gesprek kun je hem aan het woord horen over diabetes. Karine Hoenderdos is diëtist en journalist. Ze schreef onder meer de boeken PuurGezond slank in 8 stappen, Eet meer en (ook samen met Hanno Pijl) Hart- en vaatziekten? Maak jezelf beter. Ze maakt voor Gezondheidsnet ook de podcastserie Gezond gesprek.

Even doorlezen

Pijl en Hoenderdos leggen in dit boek heel veel uit, zonder dat het ingewikkeld wordt. In begrijpelijk bewoordingen lees je waarom suikers beperken een goed idee is, waarom koolhydraatbeperking kan helpen en wat rust, ontspannen en slaap voor je kunnen doen. Je krijgt praktische handvaten om je eetgewoonten aan te passen. Neem de stap eet meer groenten: Hoenderdos en Pijl raden aan om dagelijks 400 gram groente te gaan eten. Dat lijkt veel, maar met de tips wordt het opeens wel haalbaar. Denk aan twee soorten groenten bij de maaltijd en volop tips om van elke lunch een groentelunch maken.

Wat is er nieuw aan dit dieetboek?

Voor veel mensen is het nieuw dat je door een gezondere leefstijl je diabetes kunt verbeteren en medicijnen kunt verminderen. Er echter is steeds meer wetenschappelijk bewijs voor deze aanpak. In het boek wordt uitgegaan van een gezonde leefstijl (minder stress, veel bewegen, goed slapen) en een ander eetpatroon (vers, onbewerkt en minder koolhydraten). Het handige aan dit boek is, dat het je in 10 stappen stukje voor stukje leert je eet- en leefgewoonten aan te passen.

Wat kun je ermee in de praktijk?

Veel! De eenvoudige recepten zien er lekker uit en laten je kennismaken met een voeding met minder koolhydraten. Er zijn veel tips voor het vervangen van aardappelen, rijst en pasta. De informatie in het begin maakt veel duidelijk en geeft je inzicht in hoe je met een andere leefstijl zelf kunt bijdrage aan het verminderen van je diabetes. Er is ook nog een aanvullend kookboek geschreven met nog meer recepten.

Wat vindt de diëtist van het dieet - helpt dit echt?

Het boek is al een paar jaar op de markt en het heeft onlangs de 11e druk gehaald. Dit boek heeft dus heel veel mensen met diabetes type 2 al heeft laten inzien dat ze door het veranderen van hun eet- en leefgewoonten echt zelf iets kunnen doen aan hun diabetes. Minder medicatie, of helemaal geen medicatie meer. Het kan! Omdat de recepten eenvoudig zijn en de tips zeer goed toepasbaar kan iedereen hiermee aan de slag.

Oordeel: ★★★★★


Pluspunten

  • Methode die werkt
  • Gemakkelijke en lekkere recepten
  • Heldere uitleg over diabetes type 2
  • Leuke beweegadviezen en tips voor een work-out

 Minpunten

  • Niet alle recepten hebben een foto
Auteur