donderdag, 7 juli 2022

Een op de drie Nederlanders krijgt diabetes type 2

Eén op de drie Nederlanders krijgt diabetes type 2 en de helft van de Nederlanders een voorstadium daarvan. Dat is de conclusie van het Erasmus MC na een onderzoek onder tienduizend 45-plussers in de Rotterdamse wijk Ommoord.

De onderzoekers volgden de inwoners van de Rotterdamse wijk veertien jaar lang. De bewoners van die wijk staan representatief voor de gehele Nederlandse bevolking, aldus de onderzoekers. Het risico van een 45-jarige om de voorfase van de ziekte te krijgen is 48 procent. 9 procent moet ooit insuline gaan gebruiken.

Gezond gewicht

"Met name mensen met obesitas en overgewicht hebben een hoger risico op diabetes, maar ook mensen met een gezond gewicht lopen gevaar. Mensen met een voorstadium van de ziekte hebben verhoogde bloedsuikerwaarden, maar weten dit vaak niet", aldus promovendus Symen Ligthart.

"Toch hebben 45 jarigen met het voorstadium van diabetes maar liefst 75 procent kans om diabetes te krijgen. Bij mensen met een BMI van minder dan 25 is het risico op de ziekte nog één op vijf. Wat hier precies de oorzaak van is, weten wij nog niet. Vermoedelijk spelen erfelijke factoren en ongezonde voeding een rol. Uiteindelijk heeft de helft van de diabetespatiënten op gemiddelde leeftijd in de toekomst een behandeling met insuline nodig die de bloedsuikerspiegel verlaagt."

Preventie

Oorzaken van diabetes zijn ongezonde voeding, een ongezonde levensstijl en erfelijke aanleg. De onderzoekers pleiten dan ook om vroeg te beginnen met preventie. Gezond eten en bewegen kan diabetes voorkomen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Bron(nen):