maandag, 4 juli 2022

Helpen B-vitamines tegen diabetische neuropathie?

Sinds 1948 heb ik diabetes type 1. Ik probeer al mijn hele leven zo fit mogelijk te blijven met allerlei sporten en mijn glucosewaarden binnen de grenzen te houden. Desondanks krijg ik nu last van neuropathie in beide benen. Kan ik hiervoor specifieke B-vitamines slikken of is enig herstel niet meer mogelijk?
Gerrit

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Zoals je al aangeeft, is een gezonde basisvoeding voor jou extra belangrijk. Ik krijg de indruk dat je hier al goed op let. Voldoende groente, fruit, volkorenproducten, zuivel, vis en noten. Allemaal van belang om alle voedingsstoffen binnen te krijgen.

Ook bewegen doe je volop. Wat voeding en bewegen betreft doe je alles voorbeeldig, ik heb geen opmerkingen. Blijf dit zoveel mogelijk volhouden.

Vitamine B

De neuropathieklachten zijn erg vervelend, ik neem aan dat je hiervoor onder behandeling bent. B-vitamines hebben invloed, maar extra veel B-vitamines zullen in jouw geval geen effect hebben. Alleen wanneer je het idee hebt (tijdelijk) niet voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen uit de voeding kan vitaminesuppetie zinvol zijn.

Het is wel raadzaam extra vitamine D te nemen naast uw dagelijkse voeding, deze vitamine is van belang voor sterke botten en spieren.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.