Is witte wijn slecht voor je bloedsuikerspiegel?

Getty Images

Ik heb een sterk schommelende bloedsuikerspiegel. Die probeer ik onder controle te krijgen door geen toegevoegde suikers te eten en minder witte wijn te drinken. Ik wil graag weten hoe slecht (droge) witte wijn is in een eetpatroon van zo weinig mogelijk toegevoegde suikers. En ook hoe witte wijn zich wat suikers betreft verhoudt tot zo puur mogelijke vruchtensappen, die ik nadat ik met de witte wijn ben gestopt meer ben gaan drinken.

Marjolijn

Anita Mulderij, voedingsdeskundige

Super dat je je bloedsuikerspiegel op peil probeert te houden door geen toegevoegde suikers meer te eten en minder alcohol te drinken.

Veel suikers

Zowel vruchtensappen als alcohol kun je beter niet drinken wanneer je je bloedsuikerspiegel wilt controleren. Vruchtensappen bevatten meer suikers dan wijn. Ze zorgen voor een snelle piek. Vervang deze vruchtensappen liever voor groentesappen, deze zijn een stuk gezonder en houden de bloedsuikerspiegel veel stabieler. Drink ze langzaam met kleine slokjes en het liefst met een rietje. Of kies voor (groene) thee zonder suiker.

Alcohol doet de bloedsuiker dalen. Na een glas droge witte wijn zal je bloedsuiker lager zijn, terwijl deze na een uur of twee weer gaat stijgen. Af en toe een wijntje moet natuurlijk kunnen, maar drink er dan altijd een glas water bij.

Tussendoortje met vet of eiwit

Het kan je helpen om regelmatig een tussendoortje te eten dat eiwitten of natuurlijke vetten bevat zoals onbewerkte noten, zaden, pitten maar ook een gekookt ei, een portie vette vis of wat rauwe groenten zijn ideaal om te eten als je je bloedsuikerspiegel wilt controleren.

Veel succes, ga zo door!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Anita Mulderij is voedingsdeskundige bij jasperalblas.nl. Zij beantwoordt niet langer vragen voor Gezondheidsnet.