Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 30 mei 2017

Laag testosteron vergroot kans diabetes

BAARN - Mannen met minder testosteron hebben een grotere kans op het ontwikkelen van diabetes type 2. Tot die conclusie komen wetenschappers aan de University of Edinburgh na onderzoek bij muizen.

De onderzoekers vonden een verband tussen lage testosteronlevels en insulineresistentie. Al eerder werd een verband getoond tussen weinig testosteron en overgewicht. Deze laatste is een risicofactor voor diabetes.

TestosteronUit het onderzoek bleek dat muizen vaker insulineresistent waren als de de functie van testosteron in het vetweefsel werd geremd. Dit was onafhankelijk van het gewicht van de muizen. De resultaten verklaren ook waarom oudere mannen een groter risico lopen op diabetes: met het ouder worden neemt de hoeveelheid testosteron in het lichaam af.

ReceptorenVolgens de wetenschappers is binnen het verband een belangrijke rol weggelegd voor androgenreceptoren. Deze receptoren zorgen ervoor dat testosteron niet in staat is om genen te activeren die leiden tot overgewicht en diabetes. Muizen die deze receptoren niet in hun vetweefsel hadden, werden dikker en ontwikkelden vaker diabetes.

In de toekomst leidt deze ontdekking wellicht tot nieuwe behandelingen. Ook biedt het aanknopingspunten om het risico op diabetes voor mannen met een lagere testosteronlevels te verlagen.

Bron(nen):