Lange middagdutjes kunnen duiden op diabetes type 2

Getty Images

Overdag langer dan een uur wegdutten, kan een vroeg waarschuwingssignaal zijn dat je diabetes type 2 hebt. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Tokio.

De onderzoekers analyseerden eerdere studies naar dit onderwerp waar in totaal meer dan 300.000 mensen aan deelnamen. Ze ontdekten dat er een verband is tussen middagdutjes van meer dan 60 minuten en een verhoogd risico van 45 procent op diabetes type 2 vergeleken met de hele dag wakker blijven. Bij mensen die dutjes deden van hooguit 40 minuten, werd dit verband niet gevonden.

Mogelijke oorzaken

Er is geen bewijs dat middagdutjes diabetes veroorzaken of het risico daarop vergroten. Mogelijk heeft het lange slapen overdag te maken met een verstoorde nachtrust. Het slechte slapen ’s nachts zou het gevolg kunnen zijn van slaapapneu. Deze aandoening verhoogt het risico op verschillende ziektes, zoals hart- en vaatziekten, maar ook diabetes type 2.

Eetlust

Bovendien kan slaapgebrek leiden tot een grotere eetlust, wat ook kan bijdragen aan een hoger risico op type 2-diabetes. Een andere verklaring voor het verband is dat mensen met een zwakkere gezondheid of een voorstadium van diabetes vaker geneigd zijn om overdag lang te slapen.

De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de European Association for the Study of Diabetes.

Bron 
  • BBC