Paleodieet gezond bij voorstadium diabetes

Getty Images

Mensen met het metabool syndroom, een voorstadium van diabetes type 2, hebben baat bij het paleodieet. Dat blijkt uit analyse van de wetenschappelijke literatuur in een systematisch review uitgevoerd door onder andere onderzoekers van het LUMC.

Het zogenaamde oerdieet pakt enkele kenmerken van het metabool syndroom aan. Mensen die het dieet volgen, eten vooral groenten, fruit, eieren, vis, vlees, noten, zoete aardappelen, paddenstoelen, olijfolie, kokosolie, koffie, thee en water. Granen, zuivel, peulvruchten, aardappelen, alcohol en door de voedingsindustrie bewerkte producten zijn niet toegestaan.

Onderzoek

Esther van Zuuren, huidarts en ervaren systematische reviewer, en Hanno Pijl, hoogleraar Diabetologie in het LUMC, bestudeerden samen met de Amerikaanse Eric Manheimer en Bahreinse Zbys Fedorowicz, de literatuur over paleovoeding volgens de strikte regels van Cochrane. Ze ontdekten dat het paleodieet de bloeddruk, de buikomvang en de hoeveelheid triglyceriden van mensen met het metabool syndroom verbetert.

Mensen die zich aan dit voedingspatroon hielden voelden zich ook beter dan mensen die dat niet deden. "Het is een verrassend sterk effect, zeker gezien het feit dat de controlepersonen een dieet volgden volgens nationale richtlijnen voor diabetespatiënten", aldus Pijl.

Onbewerkt

Het idee achter het paleodieet is dat het gezond is, omdat onze voorouders tienduizenden jaren geleden ook deze voeding nuttigden. De moderne mens zou hier nog steeds genetisch op ingesteld zijn.

Volgens Pijl gaat het vooral om het eten van onbewerkte producten. "Ik ben er nog niet zo van overtuigd dat granen en zuivel slecht zijn voor mensen zonder coeliakie en melkintolerantie. Ik denk dat het vooral belangrijk is om veel groente en fruit te eten en een klein beetje vis en vlees. En dat het goed is om zo min mogelijk producten met toegevoegde suikers te gebruiken."

Kritiek

De onderzoekers verwachten dat hun publicatie het nodige stof zal doen opwaaien, met name in de Verenigde Staten. Daar is het paleodieet zeer populair, maar het kent er ook felle critici. Van Zuuren en Pijl benadrukken dat het effect alleen onderzocht is bij mensen met het metabool syndroom en er slechts naar een termijn van een aantal weken tot zes maanden is gekeken. Langere studies zijn er nog niet.

De onderzoekers presenteren deze data eind september op het Nederlandse symposium ‘Ancestral Health’. De resultaten zijn ook verschenen in The American Journal of Clinical Nutrition.

Metabool syndroom

Bijna een miljoen Nederlanders lijden aan diabetes type 2 en een op de drie mannen en een op de vier vrouwen tussen de 30 en 70 jaar kampt met het metabool syndroom. Die laatste groep heeft (nog) geen suikerziekte, maar wel een verhoogde bloeddruk en HDL-cholesterol, hoge glucosewaarden, een vergrote buikomvang en te veel vetzuren (triglyceriden) in het bloed. Hierdoor lopen zij meer risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • LUMC