Chroom

Een onmisbaar mineraal

Getty Images

Chroom of chromium is een mineraal waar weinig bekend over is. Wat wel bekend is, is dat het onmisbaar is voor een goede werking van insuline en voor het handhaven van het bloedsuikergehalte. Daarnaast speelt het een rol bij de vetstofwisseling.

Chroom zit in graanproducten met een hoog gehalte aan zemelen. Onduidelijk is het of chroom uit deze producten ook goed opgenomen kan worden.

Verder zit chroom vooral in biergist, volkorenbrood, groente en fruit en in mindere mate in vlees en zuivelproducten. Het chroomgehalte in groente en fruit is zeer wisselend. Vlees, gevogelte en vis bevatten per portie tussen de 1 à 2 microgram chroom.

Er zijn aanwijzingen dat supplementen met chroom een gunstig effect hebben op het bloedsuikergehalte en op de insuline-afgifte bij patiënten met diabetes type 2 en bij gezonde mensen, maar er is onvoldoende bewijs voor.

Chroomtekort

Voor zover bekend komen tekorten aan chroom in Nederland niet voor. Als je gevarieerd eet, krijg je voldoende chroom binnen. Vitamine C verbetert de absorptie van chroom. Ook zijn er geen nadelige effecten bekend van een te hoge inname chroom. De veilige bovengrens die het Vitamine Informatie Bureau aangeeft, is 250 mcg per dag.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Vitamine Informatie Bureau