Is water nog drinkbaar als het al een tijd in de auto heeft gestaan?

Getty Images

Ik neem vaak water mee in de auto voor onderweg. Is water nog drinkbaar als je het langere tijd in een hergebruikte plastic fles in een warme auto laat liggen?

Roos

In een auto kan de temperatuur flink oplopen, zeker bij zomerse temperaturen. Dit versterkt de groei van bacteriën in je hergebruikte flesje water, en je loopt het risico om ziek te worden als je ervan drinkt. Daarom adviseren wij om flessen water niet in de auto te bewaren en altijd vers water mee te nemen.

Als je vaker kraanwater uit een gebruikt flesje drinkt, spoel het flesje en de dop dan steeds goed om met water en afwasmiddel voor je het opnieuw vult met water. Was het flesje en de dop het liefst elke dag af, zo vertraag je de bacteriegroei. Je kunt ook een kunststof drinkfles of drinkbeker aanschaffen en deze na gebruik telkens afwassen of in de vaatwasser doen. Dat is minder belastend voor het milieu dan een wegwerp PET-fles.

Wil je kraanwater langer dan 1 dag bewaren, zet het dan in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast. Flessen mineraalwater kun je het beste uit de zon bewaren, in een droge en koele omgeving. Lees hier meer over water.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.