Weg met blauwe plekken

Los de bloeduitstorting op

Getty Images

Soms heb je er ineens eentje, hij lijkt uit het niets verschenen. Een andere keer ontstaat het na een vervelende val of doordat je je flink hebt gestoten en gaat hij gepaard met pijn en zwelling. De blauwe plek is voor iedereen een bekende, maar hoe kom je er snel weer vanaf?

Een blauwe plek is een bloeduitstorting die ontstaat door vallen of stoten. De onderliggende bloedvaten gaan door die klap kapot, waardoor het bloed de weefsels in lekt. Onderhuids is de bloeduitstorting rood, maar doordat je huid als een soort filter werkt, oogt de plek blauw en soms paars.[ITEMADVERTORIAL]

Zo'n plek kan tijdens het genezingsproces verschillende kleuren aannemen, variërend van zwart en paars tot geel en groen. De vrijgekomen rode bloedcellen worden door macrofagen, een soort stofzuigers van het immuunsysteem, opgeruimd. Daarnaast zorgen enzymen ervoor dat de rode bloedcellen worden omgezet in de gele stof bilirubine. Deze stof is verantwoordelijk voor de kleurverandering.

Voorkomen

Vrouwen hebben over het algemeen vaker last van blauwe plekken dan mannen. Bij ouderen is de onderhuidse vetlaag dunner. Ook bij hen zie je dus vaker een blauwe plek, soms zelfs van die dieppaarse plekken (hematomen).

Het voorkomen van blauwe plekken is bijna onmogelijk. Je kunt altijd en overal een blauwe plek oplopen, tenzij je jezelf volledig inpakt. Wel kun je de kans op grote blauwe plekken verkleinen en kun je ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk weer van die blauwe plek af bent. Behandeling van een blauwe plek is niet noodzakelijk.

Rust

Meestal kun je een blauwe plek gewoon met rust laten en dan geneest hij vanzelf. Vooral grote blauwe plekken op je benen zijn gebaat bij echte rust. Als je zorgt dat je zo’n plek boven harthoogte laat rusten, dan stroomt het bloed terug naar het hart. In bed kun je bijvoorbeeld een kussen onder je been leggen.

Koelen

Vaak krijg je na het vallen of stoten het advies om de pijnlijke plek te koelen. En dat heeft een reden. Door te koelen trekken de bloedvaten namelijk samen en kan het bloed minder snel wegstromen; de bloeduitstorting wordt dan minder groot. Daarbij zorgt ijs voor een verlichting van roodheid en pijn. Leg een icepack of een zak diepvriesgroenten (ingewikkeld in een theedoek) zeker vijftien minuten op de kneuzing. Je kunt de pijnlijke plek ook onder de stromende koude kraan houden.

Verwarmen

Een dag na de val of het stoten kun je beter verwarmen dan koelen. Verwarmen zorgt ervoor dat de bloedvaten uitzetten, waardoor de bloedcirculatie wordt verhoogd. Dit komt het genezingsproces ten goede.

Zodra de blauwe plek geel van kleur is, kun je ook met de plek in de zon gaan zitten. De kleurstof bilirubine verdwijnt uit je lichaam onder invloed van UV-licht. De zonnebank heeft ditzelfde effect.

Arnica

Wil je een blauwe plek snel laten genezen? Misschien dat het kruid arnica montana je dan kan helpen. Dit kruid bevat een bestanddeel dat ontstekingen en zwellingen vermindert en de doorbloeding verbetert. Bij de apotheek of drogist kun je een arnicazalf kopen. Smeer deze zalf een of twee keer per dag op de aangedane plek. Ook bestaan er druppels en tabletten die je kunt innemen. Door veel te drinken versnel je het genezingsproces ook.

Vitamine C

Uit onderzoek blijkt dat mensen die via hun voeding weinig vitamine C binnen krijgen gemakkelijker blauwe plekken hebben. Bovendien genezen de plekken langzamer. Vitamine C helpt beschermend collageenweefsel opbouwen rond de bloedvaten.

Gezond

Af en toe een blauwe plek is heel normaal, maar als je merkt dat je heel gemakkelijk blauwe plekken krijgt wil het nog wel eens lonen om met je huisarts te praten. Soms zijn blauwe plekken een teken van een ziekte. Bepaalde bloedziekten kunnen bijvoorbeeld onverklaarbare blauwe plekken veroorzaken.

Bij langdurig gebruik van aspirine of bloedverdunners ontstaan er ook vaak blauwe plekken. Ontstekingsremmende geneesmiddelen, antidepressiva en medicijnen tegen astma remmen de bloedstolling en kunnen ervoor zorgen dat blauwe plekken groter worden.