Onzin over geen zin in seks

6 populaire adviezen om vaker te vrijen

Getty Images

Bijna de helft van de stellen heeft wel eens conflicten over seks. De belangrijkste kwestie: het komt er niet meer van. Er bestaan veel misverstanden over wat je dan moet doen. 6 populaire adviezen, die je zomaar verkeerd kunt opvatten.

1. Maak het gezellig

Een stressvolle relatie met veel conflicten is niet bevorderlijk voor je seksleven. Maar te gezellig is ook niet goed. Emotionele intimiteit kan zorgen voor een broer-zusrelatie. Dan is het niet zo gek dat de vonk niet meer overslaat.

"Seksualiteit vereist spanning", zegt psychologe Carolien Roodvoets in het Handboek voor de moderne vrouw van Aaf Brandt Corstius en Machteld van Gelder. "Ga meer je eigen leven leiden en kijk dan eens met frisse ogen naar je man." Of vrouw natuurlijk.

2. Toon interesse

Ook met vragen als "Hoe voel je je vandaag?", ligt het gevaar van maatjesgedrag op de loer. Dat is dus een moodkiller. Laat liever merken dat je je partner aantrekkelijk vindt met een goed compliment.

"Voelen dat iemand naar je verlangt, is de opmaat naar verlangen", aldus de Amerikaanse seksuologe Kathryn Hall. "Wow, wat zie je er fantastisch uit", is dus beter dan "Lekker gekookt, schat."

3. Maak eens zin

"Als je geen zin hebt, moet je maar zin maken." Dit advies krijgen vooral vrouwen, ook van sommige seksuologen. In de media gaat de nuance daarbij vaak verloren. Vrijen om de ander tegemoet te komen - terwijl het je blijft tegenstaan - werkt averechts.

Wat wel slim kan zijn, is je af en toe in een vrijpartij storten terwijl je nog niet zo opgewonden bent. Je gaat soms pas genieten als je bezig bent. Grote kans dat je het daarna sneller nog eens doet, want verlangen heeft veel te maken met herinnering. Je wordt sneller opgewonden als je recent nog een goede seksuele ervaring hebt gehad.

Een beter advies dan 'zin maken' is dus: "Schud af en toe je geheugen eens wakker." Natuurlijk is het een bijkomend voordeel dat je zo aan je partner toont dat je het wilt proberen.

4. Accepteer het maar

Seks is goed voor je relatie, maar ook voor je conditie en je humeur. Het is dus echt de moeite waard om te (her)ontdekken hoe je er optimaal van kunt genieten en profiteren.

Er is maar een hele kleine groep mensen die naar volle tevredenheid celibatair en zonder masturbatie door het leven gaat. Denk dus niet te snel: zo is het nu eenmaal. Helemaal als één van de partners het vrijen echt mist.

5. Het ligt aan je hormonen

Een laag libido, tijdelijk of jarenlang, heeft meestal niet een puur hormonale of medische oorzaak. Stress, vermoeidheid, controledrang of nare ervaringen kunnen ook een rol spelen.

Zoek naar de echte oorzaak en ga naar de huisarts als je er niet uitkomt. De werkzaamheid van vitaminepreparaten en andere wondermiddelen die je seksuele verlangen of potentie een boost geven, is niet bewezen.

Wat wel uit wetenschappelijk onderzoek blijkt, is dat vrouwen in het midden van hun menstruatiecyclus de meeste zin hebben. Daar kun je natuurlijk wel je voordeel mee doen.

6. Dat moet je met zijn tweeën oplossen

Seks is een intieme aangelegenheid. Toch is het verstandig om niet te lang samen te blijven modderen. De huisarts, (relatie)therapie of een aantal sessies met een seksuoloog kunnen vaak voor verbetering zorgen. Adressen vind je op de site van het Kenniscentrum Seksualiteit.

Heb je wel een probleem?

Beoordeel ook of het een probleem is dat je minder vaak vrijt. Het kan tijdelijk zijn. Of: je hebt allebei wat minder zin. Doe er iets aan als de ene echt vaker wil dan de ander, of als je moeite krijgt om überhaupt intiem met elkaar te zijn.

Bronnen:
* Rutgers Nisso Groep

* www.asexuality.org
* Handboek voor de Moderne Vrouw – Aaf Brandt Corstius en Machteld van Gelder (Podium Uitgevers, 2008)
* www.webmd.com

Auteur