Fijner fietsen met een fietsbroek

Je zit wat zachter op een zeem

Getty Images

Een keer een dagje trappen op een stadsfiets lukt nog best in je gebruikelijke spijkerbroek. Na een paar uur op het harde zadel van een racefiets of mountainbike kom je er vanzelf achter waarom een echte fietsbroek toch fijner is. Au! Uit welke wielerbroeken kun je kiezen?

Urenlang fietsen zonder fietsbroek kan een pijnlijke aangelegenheid zijn. Een gewone, katoenen broek houdt zweet vast en gaat schuren en irriteren. Bovendien is voorovergebogen op een smal, keihard zadel zitten een aanslag op je schaamstreek en krijg je ongetwijfeld last van zadelpijn.

De oplossing is een speciale fietsbroek met een zeem oftewel padding. Zo’n kussenachtig laagje werd vroeger gemaakt van zeemleer, vandaar de naam. Tegenwoordig bestaat de 'zeem' meestal uit synthetisch materiaal. Deze absorbeert transpiratievocht zodat je huid droog blijft en dempt het schokken en hobbelen op de fiets. Zo zit je een stuk zachter.

Modellen

Er bestaan verschillende modellen. De bekendste is het type waarmee de profs ook koersen: een korte legging waarin een zeem verwerkt is. Deze is er ook in een lange winterversie. Vind je zo’n weinig verhullende strakke legging maar niets, kies dan voor een lossere broek waarin een binnenbroek met zeem verstopt is. Dit type zie je vaak bij mountainbikers, maar is ook erg geschikt als je een hele dag op een 'gewone' fiets rondrijdt en dan last krijgt van zadelpijn.

Wil je liever geen sportkleding aan op de fiets, dan is de fietsonderbroek een optie. Ook deze heeft een ingebouwde zeem, maar is wat dunner, zodat hij onder elke broek past. 

Verschillende zemen

De ene zeem is de andere niet: er bestaan verschillende soorten padding voor verschillende toepassingen. Voor triatleten zijn er fietsbroeken met een extra dunne zeem, zodat je ermee kunt hardlopen. Sommige merken hebben juist extra dikke padding. Dat is niet beter of slechter dan een dunnere zeem, de ene persoon vindt een dunne zeem fijn fietsen terwijl de ander een dikke laag verkiest. Sommige zijn zacht, andere stug: ook dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Een herenbroek zit echt niet lekker bij vrouwen en daarom zijn er damesfietsbroeken. Deze hebben een zeem die is toegesneden op de vrouwelijke anatomie.

Bretels

Daarnaast heb je nog de keuze uit fietsbroeken met en zonder bretels. Broeken met bretels heten bibshorts en zijn vooral prettig op de racefiets. De bretels houden je broek goed op zijn plek als je voorovergebogen zit. Hierdoor is er geen knellend touwtje om je middel nodig. Als je staat, bijvoorbeeld als je een bibshort past, lijken de schouderbanden misschien te strak. Eenmaal in fietshouding zijn ze wel comfortabel.

Kooptips

Let bij de aanschaf van een fietsbroek vooral op het comfort. Dat is staand lastig te beoordelen, omdat deze broeken niet zijn ontworpen om mee te lopen. Probeer in het pashokje je fietshouding na te bootsen: zak een eindje door je knieën en buig je bovenlichaam naar voren. Een fietsbroek moet mooi aansluiten, maar niet te strak zitten. Doe wat knieheffingen: kruipen de pijpjes niet op?

Sommige zemen zijn in de broek geplakt, andere genaaid. Controleer bij ingenaaide zemen of er geen stiksels in de weg zitten die irritatie kunnen opleveren.

Bedenk bovendien waar je de broek voor gaat gebruiken: wielrennen, mountainbiken of recreatief fietsen op een stadsfiets? Vind je het een probleem om met een fietsbroek met een zichtbare zeem op een terrasje te zitten?

Onderhoud

Een wielerbroek draag je zonder onderbroek eronder, anders gaat zijn werking verloren. Was je fietsbroek zo snel mogelijk na elk gebruik. Zweet is niet goed voor de zeem. Gebruik geen wasverzachter, want dat vermindert de vochtregulerende werking van sportkleding. Doe je fietsbroek liever niet in de droger.

Bron 
  • VeiligheidNL
  • Stoere vrouwen sporten
  • Onlinefietser