Verbeter je conditie met fietsen

Zo doe je dat

Getty Images

Je houdt van fietsen. Het is een makkelijke manier van reizen is, je snuift er heerlijke buitenlucht mee op en in de grote stad kun je soepel op je fiets bewegen. Maar wist je dat je op de pedalen ook aan je conditie kunt werken? Zo blijf je fit op je favoriete voertuig.

Als je fietst vinden er in je lichaam verschillende processen plaats. De bloedcirculatie versnelt en de spieren spannen zich in, waardoor ze sterker worden. Ook het cardiovasculaire systeem wordt gestimuleerd. Door te fietsen werk je hard aan je gezondheid: je hebt minder kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en ziektes als diabetes. De fiets ondersteunt je lichaam daarbij goed waardoor er minder druk op botten en gewrichten ontstaat.

Trainen

Als je al fietsend je conditie wilt verbeteren, is het aan te raden te beginnen met drie korte ritten in de week, van ongeveer 40 minuten. Dit kun je langzaam uitbouwen, tot je maar liefst vijf tot zeven keer per week in het zadel zit. Varieer met de lengte van je tochten, zodat je niet uitgeput raakt of blessures krijgt en je lichaam de kans heeft te herstellen. Als dit goed gaat kun je tochten gaan rijden in heuvelig terrein. Plan bijvoorbeeld een meerdaagse route door het prachtige Zuid Limburg. Je zult onderweg volop kans hebben je spieren te trainen en je conditie uit te bouwen, een flinke uitdaging!

Wil je nog iets meer uitdaging op de fiets? Wellicht is wielrennen of mountainbiken dan iets voor jou.

Voeding

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je ondertussen goed blijft eten. Bruin brood, bananen, rozijnen en druivensuiker zijn goede etenswaren om mee te nemen op de fiets. Zorg er daarnaast voor dat je altijd een bidon met water bij je hebt, zodat je niet uitgedroogd raakt. Als je hier allemaal voor zorgt, komt het vast en zeker goed met die conditie.

Bron: Fietsenopfietsen.nl

Auteur 
Bron 
  • Transportfiets van Fietsenopfietsen.nl