Dit vergeet iedereen mee te nemen naar de spoedpost

Zo voorkom je problemen - tips van een SEH-arts

eerste hulp
Getty Images

Niks te lezen, je hoortoestel is bijna leeg en de oplader van je telefoon is ook nog eens thuis blijven liggen. Dat is knap onhandig, als je uren moet wachten bij de spoedeisende hulp (SEH). Heleen Lameijer is SEH-arts en zij vertelt wat mensen vaak vergeten mee te nemen. En ze heeft tips voor de partner of naaste. Zoals: praat niet voor de patiënt, tenzij het echt niet anders kan.

Niet vergeten: 5x meenemen naar de spoedeisende hulp

  • Neem de nieuwste medicijnlijst mee, die kan de apotheek of huisarts voor je printen.
  • Neem een lijstje met telefoonnummers van familieleden en kinderen mee. Vaak komen mensen zonder telefoon op de SEH, of ze weten niet hoe ze ’m moeten gebruiken.
  • Het is fijn om een krant, tijdschrift of tablet mee te nemen om de tijd te verdrijven.
  • Heb je een gehoorapparaat? Vergeet niet om het mee te nemen, zodat je de dokter goed kan verstaan.
  • Neem geen snacks mee. Het is verstandig om nuchter te blijven, als je eventueel met spoed een operatie krijgt. Nuchter betekent dat je vier uur niks hebt gegeten.  

Mee naar de spoedeisende hulp? Drie tips

Het is fijn als een patiënt iemand meeneemt naar de spoedeisende hulp. Twee horen meer dan één. Maar hoe zorg je dat je echt helpt?

  1. Praat niet voor de patiënt, tenzij het niet anders kan. Er zijn mensen die antwoorden voor hun partner, maar de arts of verpleegkundige wil het van de patiënt zelf weten.
  2. Bespreek samen op weg naar het ziekenhuis wat je verwacht van het bezoek – wat wil je weten? Dat helpt om de juiste vragen te stellen bij de dokter.
  3. Tijdens het gesprek: luister goed mee en schrijf dingen op. De patiënt heeft vaak zoveel stress dat niet alles goed wordt verstaan.

Heleen Lameijer schreef een boek over wat er allemaal gebeurt achter de schermen op de spoedeisende hulp. Ze vertelt over haar eigen ontwikkeling als SEH-arts, wetenschapper en als instagramdokter. Maar ook over bijzondere ontmoetingen met de patiënten op de SEH.

Dit artikel is een verkorte versie van een artikel dat eerder verscheen in Plus Magazine april 2023. Abonnee worden van het blad? Dat doet u in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine