Zwanger en een te traag werkende schildklier? Pas je medicatie op tijd aan

Zwanger en hypothyreoïdie? Verhoog de dosis levothyroxine

zwangere vrouw met pillen in haar hand
Getty Images

Ben je zwanger en heb je een te traag werkende schildklier? Dan is de kans groot dat je je medicatie moet verhogen. Een slecht ingestelde schildklierwerking kan namelijk leiden tot ernstige problemen voor moeder en baby. Soms worden medicijnen niet op tijd aangepast. Daarom vertelt Moeders van Morgen Lareb waarom dit zo belangrijk is.

Wat houdt een hypothyreoïdie in?

Wanneer een schildklier te weinig schildklierhormoon aanmaakt, krijg je een traag werkende schildklier. Daardoor werkt je stofwisseling ook langzamer. Dit kan tijdelijk zijn, maar is meestal blijvend. In Nederland hebben ongeveer 500.000 mensen een te trage schildklier. De medische term hiervoor is een hypothyreoïdie.

Waarom moet de medicatie worden aangepast?

Tijdens de zwangerschap veranderen de hormonen in het lichaam. De behoefte aan het schildklierhormoon stijgt, vooral in het begin van de zwangerschap. Dit hormoon is heel belangrijk voor de baby, bijvoorbeeld voor de groei en ontwikkeling, maar ook voor de moeder. Als je schildklier te langzaam werkt en je daardoor te weinig schildklierhormoon hebt, is het risico op allerlei problemen hoger. Bijvoorbeeld: 

  • zwangerschapsvergiftiging
  • loslatende placenta
  • miskraam
  • bloedarmoede
  • vroeggeboorte
  • laag geboortegewicht
  • langzamere hersenontwikkeling bij het kind

Daarom bestaan er in Nederland speciale adviezen voor de behandeling van een hypothyreoïdie tijdens de zwangerschap.

Waar moet je op letten als je zwanger wil worden?

Een hypothyreoïdie wordt vaak behandeld met het medicijn levothyroxine. Dit medicijn zorgt ervoor dat je meer schildklierhormoon in je lichaam hebt. Het advies is om levothyroxine zo snel mogelijk in de zwangerschap met 25 procent te verhogen. Zo kunnen risico's mogelijk voorkomen worden. Tijdens de zwangerschap controleert de arts regelmatig de schildklierwaarden zodat het medicijn aangepast kan worden als dit nodig is.

Wat ziet Moeders van Morgen Lareb in hun onderzoek?

In sommige vragenlijsten gaven vrouwen aan dat hun medicijn niet verhoogd werd. De onderzoekers van Moeders van Morgen Lareb keken vervolgens naar het gebruik van levothyroxine bij 380 zwangere vrouwen met een trage schildklier. In totaal gaven 87 vrouwen (23 procent) aan dat hun dosis levothyroxine niet meteen verhoogd werd toen ze zwanger werden.

Van deze 87 vrouwen:

  • verhoogde 28 procent later toch de medicatie;
  • had 14 procent de medicatie al vóór de zwangerschap verhoogd;
  • verhoogde 59 procent de medicatie niet, sommige vrouwen lieten wel de schildklierwaarden controleren maar verhoogden de dosis uiteindelijk niet.

Hoe zorgen we dat de medicatie op tijd wordt aangepast?

Heb je een trage schildklier en wil je zwanger worden? Praat dan vóór je zwangerschap met je (huis)arts. Zo kunnen jullie samen zorgen dat je medicatie op tijd wordt aangepast.

Wil je meer informatie over medicijnen bij zwangerschap of borstvoeding?

Medicijnen kunnen tijdens de zwangerschap of via de borstvoeding bij de baby komen. Niet alle medicijnen zijn veilig om te gebruiken in deze periode. Wil jij weten welke medicijnen je kan gebruiken? Lees er meer over op de website van Moeders van Morgen Lareb of download hun gratis MediMama-app.

Dit artikel is geschreven door Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten. Ook is Lareb het kenniscentrum voor medicijngebruik rondom de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode: Moeders van Morgen. Om de veiligheid van medicijnen en vaccins te bewaken, verzamelt en analyseert Lareb meldingen van mogelijke bijwerkingen. Daarnaast doet Lareb vragenlijstonderzoeken en verspreidt Lareb kennis over bijwerkingen zo veel mogelijk.