Maag-darmklachten als voornaamste bijwerkingen van rotavaccin

In februari 2024 werd het rotavirusvaccin opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) voor baby's van 6 tot 24 weken oud. Bijwerkingencentrum Lareb heeft inmiddels meer informatie verzameld over mogelijke bijwerkingen na deze vaccinatie.
Over het rotavirusvaccin
Het rotavirusvaccin is een levend verzwakt vaccin. Het is geen prik maar een drankje dat via de mond wordt toegediend. Het rotavirusvaccin stimuleert het immuunsysteem van baby's door een milde vorm van de ziekte te veroorzaken. Hoewel de meeste baby's geen bijwerkingen ervaren, kunnen sommigen last krijgen van bijvoorbeeld buikpijn, prikkelbaarheid en diarree.
Maag-darmklachten
In 2024 ontving Bijwerkingencentrum Lareb 328 meldingen van vermoede bijwerkingen na toediening van alleen het rotavirusvaccin. Wanneer we de meldingen van vermoede bijwerkingen na vaccinatie binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) in het algemeen bekijken, staan maag-darmklachten sinds de introductie van het rotavirusvaccin meer op de voorgrond dan voorgaande jaren.
Het gaat hier onder andere om buikgriepklachten. Hierbij wordt een combinatie van braken en diarree met of zonder uitdroging gemeld na rotavirusvaccinatie. In de meldingen die Lareb hierover ontving, ontstonden buikgriepachtige klachten meestal binnen drie dagen na vaccinatie. De klachten gingen vanzelf weer over na een paar dagen. Klachten die heftig zijn of langer duren dan verwacht, komen meestal voor bij jonge kinderen tussen zes en negen weken oud. In de voorlopige resultaten van het vragenlijstonderzoek van Lareb ervaarde twee procent van de deelnemers buikgriepklachten.
Bloederige ontlasting komt voor bij minder dan één op de 100 kinderen na rotavirusvaccinatie. Het gaat meestal vanzelf over. Bloederige ontlasting is een bijwerking die in de bijsluiter is opgenomen, maar de duur van de klachten is niet bekend. In de meldingen die Lareb heeft ontvangen, treedt bloederige ontlasting op na gemiddeld vijf dagen. De klachten duren meestal enkele dagen tot een week.
Buikpijnklachten worden door 14 procent van de ouders gemeld in de voorlopige resultaten van het vragenlijstonderzoek van Lareb. Van deze groep ouders geeft ongeveer een derde aan deze klachten als (heel) erg belastend te ervaren. De klachten ontstaan meestal twee dagen na vaccinatie en duren gemiddeld vijf dagen. Buikpijn is een bekende bijwerking en staat beschreven in de bijsluiter van het rotavirusvaccin. Er is echter minder bekend over de duur van de klachten en de impact op ouders en kinderen. Het is daarom belangrijk om vermoedens van bijwerkingen te melden aan Lareb, juist ook als ouder.
Koorts
Koorts staat niet in de bijsluiter van het rotavirusvaccin, maar het wordt regelmatig bij Lareb gemeld. De koorts ontstaat meestal na ongeveer twee dagen. In de voorlopige resultaten van de cohortstudie wordt koorts door vier procent van de deelnemers gemeld. Koorts bij baby's jonger dan drie maanden is een alarmsymptoom. Neem daarom bij twijfel contact op met een arts.
Meer weten over bijwerkingen van het rotavirusvaccin?
In de kennisbank op de website van Bijwerkingencentrum Lareb vind je meer informatie over bijwerkingen van vaccins. Er is ook een overzichtspagina met alle bijwerkingen na rotavirusvaccinatie.
Dit artikel is geschreven door Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten. Ook is Lareb het kenniscentrum voor medicijngebruik rondom de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode: Moeders van Morgen. Om de veiligheid van medicijnen en vaccins te bewaken, verzamelt en analyseert Lareb meldingen van mogelijke bijwerkingen. Daarnaast doet Lareb vragenlijstonderzoeken en verspreidt Lareb kennis over bijwerkingen zo veel mogelijk.