Grote tekorten medische materialen in ziekenhuizen

Operaties uitgesteld

Getty Images

Ziekenhuizen door heel Nederland hebben te kampen met grote tekorten aan medische materialen. Medische middelen zoals naalden, beademingsbuisjes, vaatprotheses en knie-implantaten zijn niet of moeilijk leverbaar. Daardoor zijn er al operaties uitgesteld, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Vertraging inhaalzorg

Alle ziekenhuizen samen hebben op dit moment duizenden bestellingen bij leveranciers uitstaan die niet geleverd kunnen worden, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Dat gaat per ziekenhuis om honderd tot wel driehonderd verschillende producten. Inkopers van de 36 grootste ziekenhuizen waarschuwen dat patiënten te maken krijgen met langere wachttijden en dat inhaalzorg vertraging op gaat lopen.

Coronacrisis belangrijkste oorzaak tekorten

De belangrijkste oorzaak voor de tekorten aan medische producten is volgens de ziekenhuisinkopers de coronacrisis. Vraag en aanbod zijn nog steeds verstoord door de lockdowns in China die zorgen voor personele problemen in fabrieken. Transportlijnen liggen nog altijd overhoop en er is sprake van een verhoogde vraag vanwege inhaalzorg. De nood is inmiddels zo hoog dat de twee grote brancheorganisaties van ziekenhuizen NFU en NVZ alarm slaan. Ze roepen het miniserie van Volksgezondheid nogmaals op om in actie te komen om de beschikbaarheid van medische hulpmiddelen veilig te stellen. De tekorten zijn een rechtstreeks gevolg van de coronacrisis, maar de oorlog in Oekraïne heeft dat effect nog eens versterkt. Daardoor is er nog meer druk op transport en grondstoffen komen te staan. Daarnaast moeten alle medische goederen vanaf 2024 opnieuw zijn gekeurd. Fabrikanten die daar geen zin in hebben, zullen naar verwachtingen hun producten van de markt halen, waardoor de tekorten verder oplopen.

Verpleeghuis- en thuiszorg ook in problemen

De materiaaltekorten spelen niet alleen in ziekenhuizen; ook in verpleeghuizen en bij thuiszorg zijn er problemen. Zo zijn er bijvoorbeeld grote tekorten aan incontinentiemateriaal. Vanwege schaarste aan materialen en hogere kosten, wordt niet verwacht dat dit snel opgelost zal worden.

Werken aan actieplan

De Inspectie Gezondheidszorg (IGJ) en het ministerie van Volksgezondheid delen de zorgen van ziekenhuizen over de materiaaltekorten en kunnen zich voorstellen dat dit bij patiënten en zorgverleners tot onrust leidt. Het gaat volgens het ministerie om een complex en mondiaal probleem waarvoor 'helaas niet één oplossing is', zo meldt RTL Nieuws. Volgens het ministerie wordt er gewerkt aan een actieplan om de beschikbaarheid van medische hulpmiddelen binnen Europa te verbeteren. Verder wil het ministerie dat fabrikanten tijdig melden wanneer er tekorten dreigen te ontstaan, zodat ziekenhuizen daarop kunnen inspelen. De inspectie zegt geen zicht te hebben op de omvang van de tekorten en welke impact dat gaat hebben op de toegankelijkheid van de zorg.

Auteur 
Bron 
  • RTL Nieuws