Helft ziekenhuiszorg niet bewezen effectief

Getty Images

Van de helft van alle behandelingen die artsen uitvoeren in Nederlandse ziekenhuizen, is niet bewezen dat de patiënt er baat bij heeft. Dat stelt onderzoeker Sjoerd Repping in de Volkskrant.

Volgens Repping is van 5 tot 10 procent van de zorg wetenschappelijk niet bewezen dat het effect heeft. Repping is door de artsen, verpleegkundigen, zorgverzekeraars, ziekenhuizen, patiënten en het ministerie van Volksgezondheid aangewezen om onderzoek te doen naar 'onzinnige zorg'.

Repping stelt dat er talloze onzinnige ingrepen plaatsvinden. Hierdoor stijgen de zorgkosten en moet er op bepaalde vlakken, zoals bijvoorbeeld de zorg voor ouderen, flink worden bezuinigd. "Wetenschap en praktijk lijken soms gescheiden werelden", zegt de onderzoeker in de krant.

Deze week overleggen de verschillende partijen binnen de zorg om te overleggen over het laten verdwijnen van onzinnige behandelingen. Ook kijken ze  op welk vlak meer wetenschappelijk onderzoek nodig is.

Redenen van het uitvoeren van onzinnige handelingen zouden zijn: het ontbreken van de laatste medisch-wetenschappelijke kennis, omdat financiële prikkels daartoe aanzetten of omdat ze liever vertrouwen op hun eigen ervaring.

 

Auteur 
Bron 
  • Algemeen Dagblad