'Tekort medisch materiaal dreigt door strengere regels'

injectienaalden
Getty Images

Vanaf 26 mei moeten medische materialen aan strengere Europese regels voldoen, waardoor deze mogelijk niet op tijd gekeurd kunnen worden. Ziekenhuisverenigingen NFU en NVZ waarschuwen dat de zorg hierdoor 'acuut in gevaar kan komen'. Dit schrijft Het Financieele Dagblad maandag.

Medische materialen zijn bijvoorbeeld implantaten, pacemakers en injectienaalden. Volgens de verenigingen dreigen niet alleen ziekenhuizen, maar ook verzorgingshuizen, ambulances en huisartsen in de problemen te komen.

Strengere regels

De nieuwe Europese wetten zijn in 2017 al aangenomen, maar worden dit jaar pas van kracht. De strengere regels maken het verplicht om door middel van verschillende testen aan te tonen dat een middel veilig en effectief is. Hierdoor moeten zaken als borstimplantaten die na verloop van tijd bleken te lekken in de toekomst worden voorkomen.

Een deel van de medische middelen wordt door de strengere regels uit de handel gehaald. Dit werd vorige week tijdens een groot zorgcongres bekendgemaakt. Fabrikanten hebben dit besluit genomen omdat ze de tests niet op tijd kunnen aanleveren, of omdat ze deze te duur vinden voor het betreffende product.

Beschikbaarheid na mei

Het is nog onduidelijk of veel producten na mei nog beschikbaar zijn, wat volgens de NVZ een groot probleem is. Zo zouden bepaalde patiënten mogelijk niet geholpen kunnen worden. Momenteel zijn er voor sommige producten al langere wachttijden voor levering. Minister Bruno Bruins van Volksgezondheid kan in uitzonderlijke gevallen ingrijpen door de deadline voor sommige producten iets uit te stellen.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • Nu.nl