Couthino: 'Griepvaccin werkt niet goed'

Getty Images

HILVERSUM - Het jaarlijkse griepvaccin tegen de wintergriep, dat 4 miljoen Nederlanders de afgelopen weken bij hun huisarts hebben gehaald, werkt slecht. RIVM-directeur Roel Couthino geeft dat toe in het televisieprogramma ZEMBLA dat morgen wordt uitgezonden.

Couthino zegt in de uitzending van het actuele documentaireprogramma ook dat het vaccin het minst werkt bij mensen die oud en ongezond zijn. Viroloog Ab Osterhaus laat de redactie van Zembla weten dat de werking van het griepvaccin in oude onderzoeken te positief is voorgesteld. “In het verleden is nogal wat onderzoek gedaan en dat onderzoek is te optimistisch uitgevallen, dat wil zeggen dat de te voorkomen aantallen sterfgevallen ten gevolge van vaccinatie te hoog werd ingeschat.”

Hoogste vaccinatiegraad
Zembla beweert verder dat griepdeskundigen al veel langer weten dat het griepvaccin niet goed werkt, maar dat dat geen consequenties voor het griepbeleid heeft gehad. Het aantal mensen dat in aanmerking komt voor de griepprik werd juist op advies van de Gezondheidsraad uitgebreid. De leeftijdsgrens waarop Nederlanders een gratis griepvaccin halen, werd verlaagd van 65 naar 60 jaar.

Nederland heeft met 4 miljoen griepvaccinaties per jaar, de hoogste vaccinatiegraad van Europa. Aan de mensen die een griepprik halen wordt in een informatiefolder verteld dat ze daarmee zijn beschermd tegen longontsteking en sterfte als gevolg van het influenzavirus.

Belangenverstrengeling
Zembla suggereert in de uitzending dat griepdeskundigen die de Gezondheidsraad adviseren banden hebben met de farmaceutische industrie. Uit hun onderzoek blijkt dat Ab Osterhaus bijvoorbeeld in vier wetenschappelijke adviesraden van de industrie zit, waaronder in die van Solvay, één van de twee griepvaccinproducenten die aan de Nederlandse markt leveren.

Daarnaast blijkt hij voorzitter van ESWI, een machtige door de farmaceutische industrie betaalde Europese onderzoeks- en lobbyclub, die zich tot doel stelt de vaccinatiegraad onder de Europeanen te verhogen naar 33 procent (150 miljoen vaccins). ESWI adviseert op haar beurt weer de Wereld Gezondheidsraad (WHO).

Bron 
  • Zembla