zondag, 19 september 2021

De griepepidemie is na 14 weken afgelopen

Er heerste in Nederland een veertien weken durende griepepidemie. Sinds half maart is het aantal mensen met griepachtige klachten onder de epidemische grens gebleven. De griepepidemie is daarmee officieel ten einde, meldt onderzoeksinstituut Nivel.

Dat er niet meer sprake is van een epidemie, wil echter niet zeggen dat er in Nederland geen mensen meer zijn met griep. In de twaalfde week werd nog in ruim twee derde van de neus- en keelmonsters bij mensen met griepachtige klachten het influenzavirus gevonden. Deze monsters worden afgenomen door zogenaamde peilstationshuisartsen, die gekoppeld zijn aan onderzoeksbureau Nivel.

Huisarts-epidemioloog en coördinator van de peilstations Gé Donker: "In het algemeen was deze epidemie wat milder dan de voorgaande. Deze epidemie duurde veertien weken, korter dan de langdurige epidemie van achttien weken het voorgaande seizoen, maar langer dan het gemiddelde van negen weken in de afgelopen 25 jaar. De langst durende epidemie ooit gemeten, hield 21 weken aan in 2014/2015."

Epidemie

Er heerst een griepepidemie wanneer meer dan 51 op de 100.000 mensen zich bij de peilstationshuisartsen van het Nivel melden met griepachtige klachten en in keel- en neusmonsters van deze patiënten het griepvirus wordt aangetoond door het RIVM.

Bron(nen):