Een nieuw griepvaccin: wat betekent dit?

Viervoudige bescherming

Getty Images

Elk jaar krijgen 60-plussers een oproep voor de griepprik. Dit jaar is de prik anders: je krijgt namelijk een nieuw vaccin toegediend. Maar wat betekent deze verandering voor je?

De herfst en winter zijn notoire griepperiodes, waarin veel mensen geveld worden door het virus. Om kwetsbare groepen te beschermen, kunnen veel Nederlanders, waaronder alle 60-plussers, gratis een griepprik halen bij hun huisarts.

In het griepseizoen 2017-2018 kreeg Nederland te maken met een extreem hevige griepepidemie. Veel mensen werden ziek, de epidemie hield 18 in plaats van de gemiddelde 9 weken aan en er overleden ruim 9.500 mensen in deze periode, onder wie veel 60-plussers. De reden: de griepprik bood geen bescherming tegen de variant van influenza-B die in deze periode rondwaarde.

Dit jaar is dat anders: het vaccin beschermt dit jaar tegen een extra griepvariant. Daarmee biedt het griepvaccin voor het eerst een viervoudige bescherming: tegen twee varianten van influenza A en twee varianten influenza-B. Vorig jaar zat er dus maar één variant influenza B in het vaccin.

Het ‘nieuwe’ griepvaccin

In de praktijk zul je waarschijnlijk niet veel merken van de verandering. "Tot nu toe zat er van type B maar één variant in. Ouderen zijn dan meestal automatisch ook beschermd tegen de tweede variant, maar kinderen vaak niet. Daarom is de uitbreiding naar vier virussoorten juist voor kinderen van belang en zullen ouderen er niet veel van merken. Maar kwaad kan het ook niet," verklaart griepexpert Ted van Essen.

Overigens is dit vaccin niet nieuw, maar de Nederlandse overheid heeft het gewoon nog nooit eerder besteld. Als gevolg van een slechte promotie van de griepprik – mensen kregen alleen een folder met informatie – daalde de vaccinatiegraad de afgelopen jaren tot slechts 50 procent, waardoor met name de kwetsbare groepen veel vatbaarder zijn voor het griepvirus. Verhoging van de vaccinatiegraad zal volgens Van Essen dan ook veel meer impact hebben dan het nieuwe vaccin.

Auteur 
Bron 
  • MAX Vandaag
  • RIVM